Növényvédelmi munkálatokat végeznek

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/illusztráció

A DC Dunakom Zrt. 2023. július 24. és július 28. között paksi közterületeken növényvédelmi munkákat, valamint az utak, járdák burkolatainak gyomnövények elleni permetezését végzi 7 órától 14 óráig.

A növényvédelmi feladatokat Mospilan 20SP 20% acetamiprid szerrel, a gyomírtást Fozát (glifozát) 480 permetszerekkel végzik. A gyomirtás háztartási ecet és só keverékének (20%) kijuttatásával is történik. Az egyes területeken felhasznált szerek közterületi felhasználásra engedélyezettek.

A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap.
A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra nem jelentenek veszélyt, de halakra és vízi szervezetekre veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművek) esetlegesen jutó permetszer károsodást nem okoz.

Idén vezették be új technológiai elemként az ecet gyomirtóként való felhasználását. Az ecet, mint sav, alkalmas a gyomok irtására, ugyanis az ecetsav elszárítja a gyomok föld felett lévő részét, tulajdonképpen megégeti a gyomfélék zöld részeit, így azok elhalnak. Az ecetsav feloldja a sejtmembránokat és az ennek következtében fellépő szövetkiszáradás a növény pusztulásához vezet. Emellett környezetbarát, használatával jelentősen csökken a felhasznált gyomirtószer mennyisége, ezzel a környezeti terhelés.

Kedvezőtlen időjárás, azaz eső, szél, illetve előre nem látható műszaki probléma az aznapi terveket módosíthatja.