Töretlenül népszerű a TID

Paks hosszú évek óta a Tour International Danubien (TID), azaz a nemzetközi Duna-túra egyik állomáshelye. A megfáradt vízi vándorok minden évben az Atomerőmű Sportegyesület csónakházának udvarán állíthatták fel sátraikat, ami idén sem volt másként, a vízisport-telep kiváló táborhely a Duna-túra résztvevőinek.

Forrás: TelePaks

Európa leghosszabb vízitúráját 1956-ban alapították szlovák és magyar kajakosok, akik a Pozsony és Budapest közötti távot teljesítették, majd tovább bővülve érte el a mai Ingolstadt – Fekete-tenger távot. A résztvevők teljesen önellátók, a szervezők a szakaszbeosztást biztosítják, illetve igény szerint segítséget adnak a vízi járművek bérléséhez, szállításához.

Fejérvári Gábor, a TID magyarországi szervezője úgy tájékoztatott, hogy idén a hazai szakaszon 130 fős a csapat, Duna menti országok mellett kanadai és spanyol résztvevők is vannak.

A TID egy kerettúra, azaz nem kötelező végigevezni a 2455 kilométert, mindenki maga választhatja meg, hol csatlakozik a társasághoz és meddig tart velük. A teljes túratávot általában 20-25 fő teszi meg, a többség hosszabb-rövidebb szakaszokra ül hajóba. Előbbire vállalkozott idén Bogdán Márton Szekszárdról, aki elmondta, hogy először evez a nemzetközi Duna-túrán, és bár már közel ezer kilométer van a háta mögött egyáltalán nem fáradt, sőt inkább tele van energiával. Hozzátette, hogy a víz, az evezés számára megszokott, hiszen lassan húsz éve vízi túrázik.

A vízi túra résztvevői azt mondják, hogy a Dunatúra hatalmas élmény, de a folyót tisztelni kell még akkor is, ha csendes a víz. A túrához nem árt némi evezős rutin, hiszen napi 4-5 órát kell lapátolni. Ajánlott, hogy aki kedvet kap hozzá, először egy rövidebb szakaszra csatlakozzon, szerezzen tapasztalatokat, aztán jöhet hosszabb táv.

A Pakson töltött éjszaka után a túrázók bontották sátraikat, vízre tették hajóikat, és indultak tovább. A magyarországi távon Pakson kívül további hat (páratlan években) megálló van. Az idei a 66. túra, június 24-én indult és szeptember 10-én ér véget.