Fejlesztések az Életfa idősek otthonában

Demens gondozási egységet hoznak létre a Paksi Életfa Idősek Otthonában. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy az önkormányzat igyekszik folyamatosan megvalósítani különböző fejlesztéseket az intézményben, hogy minél komfortosabb legyen az ott lakók számára. – Most egy külön demens gondozási egységet alakítunk ki, aminek megvalósításával a demenciával élők jobban fogják magukat érezni az otthonban, illetve szakmai igény, előírás is, hogy legyen egy ilyen részleg. A beruházás során nem egy új épületrész készül, hanem a meglévőben alakítjuk ki a helyet – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve, hogy két fürdőhelyiség teljes körű felújítása is megtörténik.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ferenczi Ildikó, a Paksi Életfa Idősek Otthona intézményvezetője azt mondta, hogy az intézmény 86 lakójának több mint húsz százaléka középsúlyos vagy súlyos demenciával él, ők speciális ellátást igényelnek. – A demens gondozási egység kialakításával mind a demens betegek, mind a mentálisan ép lakók komfortosabban érzik majd magukat. Az új részlegben lesz egy nagyobb foglalkoztató, ugyanakkor kisebb csoportos foglalkozásokhoz is lesz hely – összegzett Ferenczi Ildikó, hozzátéve, hogy a részleg kialakításával nem zárják el a külvilágtól a demenciával élő gondozottakat, a közös programok jelen lesznek az ő életükben is. Az intézmény vezetője arról is beszélt, hogy létezik már demenciagondozó szakképesítés, van is ilyen végzettségű munkatársuk. Kitért arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint 86 gondozottra 24 fős szakemberlétszám elég, most 28-an vannak, ami a törvényi előírás felett van, de a mindennapi munkavégzésben az ideálishoz kevés.

Az intézményben megvalósuló munkálatok értéke ötmillió forint, amit önkormányzati forrásból biztosítanak. Apró Szabolcs, a kivitelező Apró-Bau Kft. ügyvezetője úgy tájékoztatott, hogy egy hónap alatt elkészülnek az átalakítással, felújítással.