Újabb okoszebrákat alakítottak ki

Újabb négy helyszínen alakítottak ki okoszebrát Pakson. A mintegy 20 millió forintos beruházás a biztonságosabb közlekedést szolgálja. Eddig összesen tizenkét okoszebra van a városban.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A városi könyvtár előtt, a Gagarin utca és Móricz Zsigmond utca kereszteződésében, a Barátság úton és a Kishegyi út alján alakítottak ki újabb okoszebrákat. Augusztus 3-tól mind a négy helyszínen elkezdődött a tesztüzem. Jelenleg összesen tizenkét okoszebra van a városban.

Az első okoszebrát 2022 márciusában alakították ki az Atom tér és a II. Rákóczi Ferenc általános iskola között. Az ottani tapasztalatok azt mutatták, érdemes folytatni a projektet. Azóta a Dózsa György úton a rendőrség épületénél, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium előtt, a Tolnai úton a Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvodája előtt, a Paksi Bezerédj Általános Iskolánál, a Táncsics Mihály utcában a Paksi Gyógyászati Központ szomszédságában, a Paksi Benedek Elek Óvoda Mesevár tagóvodája előtt, valamint a Kishegyi úton az Árnyas és Fenyves utcák között a Paksi Benedek Elek Óvoda Kishegyi úti tagóvodájánál alakították át a gyalogátkelőhelyet.

Szabó Péter polgármester elmondta, hogy az átalakított gyalogátkelők kiválasztásnál fő szempont volt, hogy mennyire forgalmas az adott hely, illetve van-e a közelben közintézmény, elsősorban oktatási-nevelési intézmény. Kiemelte, a legfőbb cél az volt, hogy javuljon a közlekedésbiztonság.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A SafeCross okoszebra rendszer lényege, hogy egy érzékelőnek köszönhetően a sötétben villogó LED-fények jelzik az autósoknak, ha gyalogos közelíti meg az átkelőt. Minden zebra mellé két-két villanyoszlopot is kihelyeztek, ezzel segítve, hogy az autósok este is könnyebben észrevegyék a gyalogosokat – tájékoztatott Szűcs Alfréd. A Pearl Enterprises Kft. projektvezetője azt mondta, hogy a tapasztalatok és a statisztikák is azt mutatják, hogy biztonságosabbak lettek azok a városok, ahol üzemelnek okoszebrák. Magyarországon eddig 228 gyalogátkelőhelyet alakítottak át.

A városvezetés további okoszebrák kialakítását tervezi.