Paksi delegáció járt Reichertshofenben

Nyolcfős paksi delegáció utazott július utolsó hétvégéjén Reichertshofenbe. A küldöttség részt vett németországi testvérvárosunk legnagyobb ünnepén, a Paarfesten. A delegáció tagja volt az önkormányzat részéről Leber Ferenc alpolgármester, Ruff Ferenc külkapcsolati referens, Molnár Tibor gépkocsivezető, a Csengey Dénes Kulturális Központ részéről Márkus Zalán igazgató, a Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről Féhr György elnök, Hirt József és Tresznics Károly elnökségi tagok, valamint Feil Béla tolmács.

Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal

Bemutatták a paksi delegációnak az önkéntes tűzoltóság épületét, eszközparkját. A műszaki kiszolgáló-helyiségek mellett a gépjármű állásokat, az új tömlőmosó-szárítógépet és annak épületét is megtekintették a vendégek. Továbbá az emelőkosaras autót, a két szerkocsit, a parancsnoki autót, a különböző országúti mentéseknél használt hidraulikus feszítő-és vágóeszközöket is. Németországban jellemzően önkéntes tűzoltó egyesületi formában látják el a helyi tűzoltó és katasztrófavédelmi feladatokat.

A paksi küldöttség tájékoztatást kapott arról, hogy Reichertshofen legnagyobb beruházásai az idén és jövőre a 14 millió euróért tervezett szennyvíz-tisztító állomás kivitelezése, a városháza átépítése és lakótömbök építése lesz. A szennyvíztisztító-létesítmény megvalósítását a város saját forrásaiból nem tudja finanszírozni, állami támogatást nem kap hozzá. A város vezetése döntött arról, hogy hozzájárulást kérnek a lakosságtól, mégpedig háztartásonként 5000 eurót, mely három évi részletben fizethető, adó formájában behajtandó kiegészítés.

Miután Németországban általában nagyon lecsökkent az igénybe vehető, nem foglalt lakóingatlanok száma, ezért Reichertshofen körzetében is lakóblokkok építését kezdik meg kormányzati támogatással. Ezek főként a város által átlagosan havi 100 újonnan érkező migráns (50 százalék ukrajnai, 50 százalék más országbeli) elszállásolásához szükségesek. A város ezen kívül 40 családi ház építéséhez jelölt ki egy építési övezetet, melynek közművesítését is el kell végezni.

A jelenlegi polgármester, Michael Franken és az általa vezetett választási szövetség – elmondása szerint – 2008-ban körülbelül 990 ezer euró adóbevétel mellett vette át a város vezetését, a település 2023. évi adóbevétele már meghaladja a nyolcmillió eurót. Ez főként annak a folyamatosan bővülő iparfejlesztésnek köszönhető, amely jelenleg is zajlik.

Reichertshofen sörünnepe, a Paarfest megszervezésével idén egy új céget bízott meg a város. Az ünnepség egyik fő elemének számító városi felvonulás új útvonalon haladt. A paksi delegáció tagjai részt vettek a jó hangulatú program eseményein.

A látogatás során szóba került a paksi fiatalok idei reichertshofeni nyári diákmunka vállalása is, és előzetesen megállapodtak a felek, hogy 2024-ben ismét megszervezik a lehetőséget. A delegáció megkoszorúzta a két város testvérvárosi kapcsolatát megalapozó Stenger Pál és az akkori polgármester, Hans Hammerl sírját.

Fotó: Paksi Polgármesteri Hivatal