234 százalékos siker a Dunaújvárosi Egyetemen

Megduplázódott a felvételt nyert hallgatók száma 2023-ban a Dunaújvárosi Egyetemen, tájékoztatott az intézmény.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora. Fotó: DUE

Magyarországon a tavalyi évhez képest több mint 20 ezer fővel emelkedett a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. Az előző évi 99 ezerhez képest 2023-ban 126 ezer diák döntött úgy, hogy szeretné valamelyik felsőoktatási intézményben folytatni tanulmányait. Ez a szám 12 év viszonylatában is kiugró eredmény. Országosan ez 27 százalékos, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) vonatkozásában pedig még ennél is nagyobb, mintegy 134 százalékos növekedést jelent.

A Dunaújvárosi Egyetem az általános felvételi eljárás során kiemelkedően magas létszámban, összesen 1373 főt köszönthet a felvételt nyert hallgatók között. Rendkívüli, 234 százalékos a felvételt nyert jelentkezők száma az előző esztendő 586 felvételt nyert hallgatójához képest.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora szerint: A Dunaújvárosi Egyetem egy műszaki, informatikai fejnehéz intézmény, mely képzési területek mellett különösen fontos számunkra, hogy gazdaság- és társadalomtudományi, továbbá a pedagógiai terület is részét képezi az oktatási portfóliónak, ezzel is támogatva az interdiszciplináris felkészültség kialakítását, a projekt alapú oktatás megvalósítását. Különösen örömteli számunkra, hogy a műszaki és informatikai képzési területek irányába megjelenő érdeklődés mellett a társtudományok, képzési területek vonatkozásában is növekedésről számolhatunk be.

A Dunaújvárosi Egyetem piacképes tudást biztosít hallgatói számára, amit a minden képzési területen megfigyelhető dinamikus létszámnövekedés is kiválóan igazol. Szembeötlő a háromszoros emelkedés a műszaki képzési területen, ahol 371 diák választotta az egyetemet. Növekszik a népszerűsége a gépészmérnök szaknak is, mely szám szerint 253 elsőéves hallgatóval bővül.

Dr. András István rektor azt is elmondta, hogy vannak szakok, amelyek minden évben folyamatosan népszerűek. Megduplázódott az informatikai képzés iránti érdeklődés. A gazdaságinformatikus képzésen 86, míg a mérnökinformatikus képzésen összesen 245 hallgató nyert sikeresen felvételt.

Az egyetem képzési portfoliójába tartoznak a gazdasági tudományok, a kommunikációs, valamint a szakmai tanárképzés is, melyek országos szinten növekvő népszerűségnek örvendenek, A Dunaújvárosi Egyetem viszonylatában a felvételt nyert hallgatói létszám kimagasló megkétszereződése (220 százalék) figyelhető meg ezeken a képzési területeken.

Azok számára, akik nem kerültek be valamely képzésre, vagy nem adtak le jelentkezést idén februárban, lehetőség nyílik pótfelvételi jelentkezésre az augusztusi hónapban.

Dr. András István hozzátette, hogy a Dunaújvárosi Egyetem szeretettel vár minden felvett hallgatót az őszi tanévkezdéskor. Rektor úr hangsúlyozta, hogy a DUE számára minden hallgató érték, és az egyetemnek egyik kiemelt feladata a hozzáadott értékteremtő munka, amiben ő is elkötelezetten hisz – olvasható az intézmény honlapján.