Ünnepélyesen is átadták a megújult Duna-parti sétányt

– Biztosan mindenkinek van egy története a sétányról, ide kötődő, a szívéhez közel álló személyekről, vagy emlékezetes eseményekről. Ezért ezt a helyet mi, paksiak mindig féltett értékeink között tartottuk és fogjuk is számon tartani. Nemcsak azért, mert a város történetének egyik ikonikus helyszíne, hanem azért is mert Paksnak szinte egyetlen helye, ahol a város épített körülmények között találkozik a folyóval. Számunkra ezért ez a sétány élő híd és kapcsolat a Dunával és a múltunkkal is. Ezért is tartottuk kiemelten fontosnak, hogy felújítsuk, megőrizzük városunk egyik legféltettebb kincsét – mondta Szabó Péter polgármester a felújított Duna-parti sétány átadó ünnepségén.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kiemelte, hogy a sétány megújításában két fontos szempontot tartottak szem előtt, és vártak el a felújítás tervezését végzőktől és a kivitelezőtől. – Egyrészt a sétány természeti értékeinek védelmét, megőrzését, másrészt az anyagok és ide telepített műtárgyak környezetbe illeszthetőségét, a mai kor technikai követelményeinek való megfelelést. Hiszem, hogy a Duna-parti sétány megújítása folyamán mindkét szempontnak sikerült megfelelni, és ezzel nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is megőriztük ezt a sokak számára kedves helyet – hangsúlyozta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a sétány jelenlegi záró részét úgy alakították ki, hogy a rekonstrukció akadálymentesen folytatható lesz mintegy kétszáz méter hosszan déli irányban.

A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a felújítás előkészítésében, tervezésében és kivitelezésében. Gondolatait azzal zárta Szabó Péter, hogy bízik benne, hogy ez a mostani felújítás egy új kezdet lehet a város és a Duna-part történetében. Kívánja, hogy a következő évtizedekben a paksi családok, fiatalok és idősek találjanak csendes, békés élményt adó percekre itt, a gesztenyefák árnyékában. És azt is, hogy a dunai rendezvényszínpadon megvalósuló programok által is újra élettel teljen meg a paksi Duna-parti sétány.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepi alkalmon a víziszínpadon koncertekkel, a sétányon vásártérrel várták a lakosságot. Szabó Péter polgármester köszöntője után fellépett Farkasházi Réka és a Tintanyúl, majd Takács Nikolas adott koncertet.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Duna-part felújításának első ütemében 200 méter hosszan és 1400 négyzetméteren újult meg a sétány a Hegedűs és Schmidt Kft. kivitelezésében. Krómacél favermeket alakítottak ki a gesztenyefáknál, amelyek a gyökérzet megóvását szolgálják. A kivitelezés során térkő burkolatot tettek le, ami akadálymentes mozgást biztosít a sétányon. A régi feljáró felújítására árvízvédelmi okok miatt a második ütemben kerülhet majd sor. Új utcabútorokat, padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki a megújult területre, valamint LED-es lámpatesteket, továbbá virágágyakat alakítottak ki, és virágtartókat helyeztek ki, valamint biztosított a free wifi a sétányon. Az első ütemű rekonstrukció értéke közel 140 millió forint volt, amit pályázati forrásból biztosított az önkormányzat.