Kifogásolja az elvégzett gallyazás módját az önkormányzat

Gallyazási munkát végez az E-ON alvállalkozója Pakson, amelynek során több fát csak a szolgáltató szakmai szempontjait figyelembe véve metszettek meg. Leber Ferenc alpolgármester azt mondta, hogy több fa csonkítás áldozata lett. Úgy tájékoztatott, hogy a városvezetés a kifogásolható munkákat jelezte a szolgáltatónak, felvette a kapcsolatot a munkálatokat végző céggel, és megoldást keresnek arra, hogy ilyen a jövőben ne történjen.

Forrás: TelePaks

– Szomorúan látjuk, hogy az előzetes egyeztetések ellenére az esztétikai, természeti és városi szempontokat mellőzve, csak a szolgáltató szakmai szempontjai alapján végezte el a villanyvezetékek alatti gallyazást az E.ON alvállalkozója. Így nem lehet ezt a munkát elvégezni, tekintettel kell lenni a fák állapotára, jövőbeni egészségükre, küllemükre. A városvezetés jelezte a kifogásolható munkákat a szolgáltatónak. – mondta Leber Ferenc alpolgármester, hozzátéve, hogy sok helyen akár statikai problémákat is okozhatnak az ilyen durva visszametszések. – Egyelőre kérdéses, hogy az így megmetszett fák túlélik-e vagy sem ezt a beavatkozást. Az biztos, hogy további komoly munka lesz a körbemetszésük – húzta alá.

A gallyazást végző cég várhatóan a jövő héten is dolgozik Pakson. A városvezetés ezért felvette a kapcsolatot velük. – Igyekszünk rövid és hosszú távú megoldásokat gyorsan hatályosítani. Rövid távú megoldásként szeretnénk elérni, hogy a jövő héten egy szakember kísérje a gallyazást végző csapatot, aki fel tudja hívni a figyelmüket egyéb szempontok figyelembe vételére – húzta alá Leber Ferenc. Kitért arra, hogy a levágott ágakat az alvállalkozó folyamatosan összegyűjti, elszállítja, tehát ezzel a lakosságnak nincs dolga.

A TelePaks megkereste a szolgáltatót. Válaszlevelükben azt írták, hogy alvállalkozójuk a gallyazásra vonatkozó szabályokat betartva, az abban előírt mértékben vágta vissza a fákat Pakson. Ismertetik továbbá, hogy életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére.