Felgyorsultak az események a Paks II. projektben

A Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat 2023. augusztus 21-én hozzákezdett Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálataihoz – áll a cég közleményében. Mint írják, ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

Résfalazási munkák. Fotó: Paks II. Zrt.

A kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél képviselői 2023. augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezt követően a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.

Tájékoztatásuk szerint a leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése -5 méteres szintig egy hatalmas munkafolyamat kezdete, de már önmagában ez a munkafázis is grandiózus: négy futballpálya területének megfelelő méretű a munkagödör, és körülbelül 1 millió köbméter földet kell kitermelni és elszállítani. A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik.

A második, a fő szakasz munkálatainak megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind a pedig a Roszatom partnervállalatainál. Augusztus 21-én az Atomsztrojekszport vállalat utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását – tájékoztattak.

Arról is hírt adtak, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba történő átlépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének megkezdését. A második szakasz jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel. A projekten végzett munka intenzitása folyamatosan növekszik.

Arról is tájékoztatott, hogy a Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről. Ennek eredményeként a magyar gazdaság nemcsak egy újabb megbízható villamosenergia-termelési forrást kap, hanem a projekt többszöröző hatásának köszönhetően jelentős adóbevételekhez jut az ország, új munkahelyek létesülnek. A Roszatom közleménye szerint csak az atomerőmű építése önmagában mintegy 10 ezer munkahelyet jelent, emellett az orosz ipar is jelentős megrendelésekhez jut.