Hosszabbításban harcolta ki a győzelmet az ASE

A XI. Morgen Ferdinánd férfi kosárlabda-emléktorna második napján (09.10.) a helyosztókra került sor az ESZI csarnokban. Először a harmadik helyért mérkőzött az előző napi két vesztes, a Basket Brno és az MVM-OSE Lions; a cseh csapat 84-73-as győzelemmel szerezte meg a harmadik helyet. A döntőben a házigazda ASE (elődöntő: Atomerőmű SE – MVM-OSE Lions 85-65) és a Kométa Kaposvár (elődöntő: Kometa Kaposvár – Basket Brno 90-74) csapott össze. A paksi csapat keretéből hiányozott Eilingsfeld János sérülés miatt, és a georgiai válogatott Duda Sanadze, aki a világbajnoki szereplése miatt később, a jövő hét közepén csatlakozik a csapathoz.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kaposvári kétpontossal indult a mérkőzés, Ihring triplája érkezett válaszul. A szlovák válogatott második távoli kísérlete is utat talált a gyűrűbe, majd Wright ismételte meg ezt kétszer, négy perc elteltével, négy paksi tripla után 6-12-t mutatott az eredményjelző. Kimaradtak a hazai kísérletek, a Kaposvár pedig a hatodik perc vége felé egyenlített. A hátralévő időben sok volt a hiba mind a két oldalon, a somogyiak összesen egy, az ASE öt pontot szerzett.

A második felvonás elején Pajor büntetői, Kovács közelije, majd Gulyás büntetői után még hat ponttal vezetett az Atom, aztán jött egy hosszú rövidzárlat. Egy közelivel és két egymás utáni triplával átvette a vezetést a KKK. Ihring egy 2+1-es akcióval még egyenlített, de egy újabb távoli találattal és két büntetővel már öt pontra nőtt a kék-fehér előny. Rengeteg hibával, ötlettelenül játszott az ASE, kimaradt sok büntető, a kaposváriak pedig kihasználták a lehetőségeiket.

A harmadik felvonásban sem sokat változott a játék képe, futott az eredmény után a paksi csapat. A Kaposvárnak mindig volt válasza, két pontnál nem sikerült közelebb kerülni. Az utolsó percekre sikerült javítani a védekezésen, és Ihring, valamint Gulyás pontjaival feljönni két pontra, de elég volt egy figyelmetlenség, és az utolsó másodpercekben betaláltak a kék-fehérek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A negyedik negyedben tartotta előnyét a Kaposvár, sokkal „élesebbek” voltak a párharcokban, többször is időt kért Csirke Ferenc, de nem sikerült átvenni a játék irányítását. A hatodik perc elején Woods zsákolása után feljött négy pontra az ASE, de újra ellépett a KKK. A nyolcadik perc elején paksi időkérés után is a vendégek növelték előnyüket, két perccel a vége előtt 82-69-re vezettek. Aztán Ihring percei következtek! A paksi irányító két triplát vert be egymás után, majd értékesített két büntetőt, 82-77-re alakítva az állást. Wright egy közelivel három pontra csökkentette a hátrányt, aztán a dudaszó pillanatában Gulyás Milán egyenlített egy hárompontossal.

Jöhetett a ráadás! Radics közelijével már az ASE vezetett. Hárompontos válasz érkezett kaposvári oldalról, de Wright és Ihring találataival már ismét a piros-kékeknél volt az előny. Gulyás triplája után 90-95-öt mutatott az eredményjelző, de már nagyon kevés idő volt vissza. Egy közeli után hárompontra csökkent az előny, de a KKK már faultkényszerben volt, vészesen fogyott az idejük. Kovács Ákosnak ütöttek oda, a csapatkapitány értékesítette mind a két büntetőt, amivel le is zárta a meccset.

Kometa Kaposvári KK – Atomerőmű SE 92-97 (13-17, 28-19, 21-22, 20-24, 10-15).
Atomerőmű SE: Woods 6, Gulyás 15/9, Pajor 4/3, White 5/3, Kovács 9/3, Géringer NJ, Radics 14/6, Kékesi NJ, Dorogi -, Sövegjártó NJ, Ihring 25/15, Wright Jr. 19/6.