A NAÜ képzése zajlik Magyarországon

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszerének megerősítése érdekében nyújtott magyar Támogatóprogram keretében 2023. szeptember 4-15. között fejlődő országokból érkező nukleáris szakemberek képzése zajlik hazánkban. A magyarországi program egy kilenc hónapos NAÜ-képzés része, amely során a résztvevők megismerkednek a hazai nukleárisüzemanyag-ciklus különböző szakaszait kezelő létesítményekkel, azok biztosítéki rendszerével, méréstechnikákkal, írják az OAH honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

A NAÜ biztosítéki gyakornoki (Traineeship) programja több mint negyven éves múltra tekint vissza. Magyarország több mint 30 éve támogatja a NAÜ biztosítéki rendszerét azzal, hogy helyszínt és szakembert biztosít a gyakornoki képzési programhoz, és ezzel az atomenergia békés célú alkalmazásának területén több generációnyi szakember képzésében vesz részt.

Az 1980-as évek elején nagy kihívást jelentett a NAÜ számára a szakképzett biztosítéki ellenőrök toborzása. Abban az időben csak 22 ország rendelkezett olyan nukleáris létesítményekkel, ahonnan megfelelő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező szakembereket tudtak alkalmazni. A fejlődő országokból érkező jelöltek hátrányban voltak, mivel saját hazájukban nem nyílt lehetőségük arra, hogy megszerezzék az elvárt technikai tudást és tapasztalatot. Ennek a problémának a megoldására dolgozta ki a NAÜ a fejlődő országokból érkező diplomásoknak és fiatal szakembereknek szóló gyakornoki képzési programját.

A program célja, hogy növelje azoknak az alkalmas jelölteknek a számát, akik fejlődő országokból érkeznek, és a NAÜ-nél szeretnének állást betölteni. 1983 és 2022 között 70 fejlődő országból 175 gyakornok fejezte be a programot, akiknek 46,3 százalékát később a NAÜ alkalmazta, többnyire biztosítéki ellenőrként.

A kilenc hónapos képzési programból a résztvevők két hetet töltenek Magyarországon, ahol megismerkednek a nukleárisüzemanyag-ciklus különböző szakaszait képező létesítményekkel, azok biztosítéki rendszerével, méréstechnikákkal, valamint azokkal a nemzeti és létesítményi szintű szabályozásokkal, amelyek biztosítják, illetve erősítik a nukleáris non-proliferációt (nukleáris fegyverkezés elterjedésének megakadályozását).

Mint írják, a képzés első napját a résztvevők az OAH-ban töltik, ahol előadások keretében ismerkedhetnek meg többek között a hazai nukleárisüzemanyag-ciklussal, a hazai biztosítéki rendszerrel, az elmúlt évek biztosítéki kihívásaival, a biztosítéki kultúrával, valamint a nukleáris védettséggel. A képzés a hazai nukleáris létesítményekben folytatódik, ahol a szakemberek az Energiatudományi Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratóriumában, a Kutatóreaktorban, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, a Paksi Atomerőműben, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában és Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolójában, valamint a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázisán szereznek további elméleti és gyakorlati ismereteket.

Forrás: haea.gov.hu