Jó napot, mi újság? – Kovács Aliz

Egyelőre hatalmas szeretethullámot, új kapcsolatokat hozott Kovács Aliz számára a Voice-beli szereplés. Azt, hogy hosszabb távon milyen hatással lesz az életére, most még elképzelni sem tudja, így arra a kérdésre nem is tud válaszolni, hogy hogyan tovább. Egy biztos, az elképzelhetetlen, hogy ne a zene játssza a főszerepet az életében.

Kovács Aliz. Fotó: Babai István

Kovács Aliz briliáns szereplése az RTL Klub The Voice című műsorában lavinát indított el: végeláthatatlan mennyiségben kapott gratulációkat, kedves üzeneteket. Meglepte, hogy ilyen reakciót váltott ki a tehetségkutató, amire egyébként egészen mostanáig azt mondta, hogy az tuti, hogy oda nem fog elmenni. Hogy végül megmásította a döntését, sok egyéb mellett egy kedves ismerősnek volt köszönhető, aki belülről ismerve ezt a világot ráébresztette, hogy ennek számos előnye lehet számára.

– Rájöttem, hogy nincs veszítenivalóm – fogalmaz Aliz. Ez az alkalom egyébként is jókor jött, mert éppen elhatározta, hogy több területen kilép a komfortzónájából. Nevetve meséli – mert, hogy szinte mindig nevet –, hogy vannak félelmei, még egy ismeretlen üzletbe sem megy szívesen egyedül, nemhogy színpadra, mert olyankor bizonytalannak érzi magát. Ennek jelét sem lehetett látni, amikor felrobbantotta a színpadot a tehetségkutatón: mind a négy coach pillanatok alatt rácsapott a gombra, s megfordult, sőt szinte összevesztek azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a gyönyörűen éneklő paksi lány.

Kovács Aliz. Fotó: Babai István

Visszatérve a színpadi létre: ha egyedül van, nagyon magára van utalva, míg ha zenekar áll mögötte, magabiztossá válik. A biztos hátországot maga mögött tudva viszont szinte megállíthatatlannak tűnik. Mint bevallja, így igaz, szívesen megy elöl, s viszi magával a többieket is. – Ha ott vannak a többiek, mindig össze tudunk kacsintani, ha elcsuklik a hangom vagy nem jut eszembe szöveg, ők segítenek – sorolja az együtt zenélés előnyeit.

Aliz hétévesen Cseke Klára stúdiójában kezdett énekelni, az ő segítségével találtak egymásra első zenekarával is. – Ha ő nincs, én biztosan nem énekelek – jelenti ki határozottan. Időközben elvégezte a Bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola jazzének szakát, és szinte kizárólag a zenének él. Jelenleg négy zenekarban énekel, de prioritást mindenképpen a Crescendo élvez többek között azért, mert itt saját dalokat adnak elő. A dalszerzésben Aliz is aktív, a szövegeket újabban szinte kizárólag ő írja. – Rengeteg mondandóm van. Önmagunk elfogadása, mások tisztelete, a békés egymás mellett élés – kezdi sorolni. Szeretné az embereket kizökkenteni, mert úgy látja, hogy hajlamosak vagyunk a múltban ragadni, és taposómalomban, mókuskerékben élni mindennapjainkat. Izgalmas időszakot élnek: rövidesen megjelenik első albumuk. Egyelőre csak digitálisan, de arról álmodnak, hogy bakeliten is kiadják. Igen, bakeliten és nem dvd-n, mert az előbbi értékesebb, tekintélyesebb.

A következő időszak a Voice-ról szól Aliz számára, aki a középiskola befejezése után Budapestre költözött, mert úgy gondolja, hogy így jobban „elmerülhet” a zenészvilágban. Ennek már kézzelfogható eredményei is vannak, hiszen zenekarával több népszerű helyen – például a Gödörben, Központban, S8-ban és a Dürer Kertben – is koncerteztek, s szépen alakul a rajongótáboruk. Nemrégiben a Petőfi TV közönsége is megismerhette a jazz- és soul-elemekből építkező pop-rock zenekart. Az együttesben Aliz szavai szerint demokrácia van – legalábbis törekszenek rá –, és nagy az összhang, mindenki megtalálta a helyét, s együtt közösen az irányt, amire tartani szeretnének. – Énekelni is jobban szeretem a saját szerzeményeket, jobban bele tudom élni magam, a lelkemhez közelebb áll – indokolja.

Mivel a zene csapatban igazán öröm számára, nem tervez szólókarriert akkor sem, ha remekül sikerül a mostani verseny. Hogy mit vár tőle? Rövid távon mindenképpen azt, hogy saját zenekara, a Crescendo Selecta ismertsége nőni fog. Hosszú távon… – ezt egyelőre elképzelni sem tudja, hiszen fogalma sincs, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg előtte. Azt viszont már most látja, hogy beszédkészség, színpadi megjelenés javítására, kapcsolatépítésre is kiváló. Bárhogy is lesz, Aliz számára kiderült, valóban érdemes néha nagy levegőt venni és elhagyni a kényelmes komfortzónát.

Szabó Vanda