A Roszatom vezérigazgatójával találkozott Paks polgármestere

Az atomerőmű bővítésen dolgozó munkavállalók és családtagjaik úgy érzik magukat Pakson, mintha otthon lennének – mondta a város polgármesterének Alekszej Lihacsov. A Roszatom vezérigazgatója az építkezésen tett bejárást követően folytatott megbeszélést Szabó Péterrel.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Esőben érkezett az oroszországi delegáció szeptember 23-án az Atom térre. A Bennünk van a fény című kiállítást személyesen tekintette meg Alekszej Lihacsov. A Roszatom vállalat vezérigazgatója ezt követően Szabó Péterrel, Paks polgármesterével egyeztetett.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Péter részletes tájékoztatást adott a vezérigazgatónak arról, hogy az elmúlt öt-hat évben milyen fejlesztésekre került sor. A városvezetés igyekezett olyan beruházásokat végrehajtani, amelyek nagyban hozzájárulnak a már itt élő orosz munkavállalók komfortérzetének növeléséhez. A polgármester elmondta, hogy közterületeket, utakat és intézményeket újítottak fel az elmúlt években, ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kapott a köz- és a közlekedésbiztonság fejlesztése is.

Alekszej Lihacsov azt mondta, hogy a már itt dolgozó munkatársaik látják a város fejlődését. A vezérigazgató tolmácsolva a kollégák véleményét kiemelte, hogy a munkavállalók és családtagjaik úgy érzik magukat Pakson, mintha otthon lennének. Szabó Péter reagálva a kijelentésre azt mondta, hogy ennél nagyobb dicséret nem illetheti az atomvárost. A további tervekről és a közös együttműködésről is egyeztettek.

A paksi látogatást követően Alekszej Lihacsovval a külgazdasági és külügyminiszter is találkozott. A bécsi egyeztetés után Szijjártó Péter a közösségi oldalán jelentette be, hogy pontosan melyek lesznek az atomerőmű-építés következő fázisai a közeljövőben. Mint mondta, a talajszilárdításhoz szükséges munkák november elsején indulnak meg. Ezzel párhuzamosan elkészítik azokat az engedélykérelmeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az 5 méter után már a 23 méteres mélységig is kitermeljék a földet a leendő atomerőművi blokkok alatt. Közben a Roszatom kiadta a megrendeléseket az úgynevezett hosszú időtávú, hosszan gyártandó eszközökre, tehát például a reaktorpalást gyártása is elkezdődött Oroszországban – összegzett Szijjártó Péter.