Roszatom-rekord: egy év alatt öt reaktortartály

A Roszatom gépgyártó holdingjához, az Atomenergomas vállalathoz tartozó volgodonszki Atommas gépgyárból útjára indították az idén elkészült ötödik reaktortartályt, amely az épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű 3. blokkjába építenek majd be. Az évi öt reaktortartály legyártása abszolút rekordot jelent az oroszországi atomenergetikai gépgyártás történetében.

– Azáltal, hogy a Roszatom sorozatban építi az oroszországi és a külföldi atomerőműveket többszörösére nőtt a gépgyártó részleg munkája. Az atomenergetikai ipar gépgyártói sikeresen teljesítik ezt a feladatot, sőt, új rekordokat állítanak fel. Megrendelésállományunk jelenleg 11 országban 33 blokkra terjed ki, ezért van bőven tennivalónk. Az Atommas gépgyártó vállalat megbízható munkájának eredményeképpen biztosak lehetünk abban, hogy az összes projektet sikeresen és határidőre adjuk át, amivel megőrizzük vezető pozíciónkat a globális nukleáris energetikai piacon – közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az idei ötödik reaktortartály útnak indítása alkalmából.

Igor Kotov, a Atomenergomas vezérigazgatója kiemelte, hogy a mostani volgodonszki sikert az egész csapat tízéves kemény munkája alapozta meg, ami lehetővé tette a termelés modernizálását, a gyártási folyamatok optimalizálását és a digitális technológiák bevezetését, amelyek nélkül ez az eredmény nem lett volna elérhető. – Ma a Roszatom gépgyártó részlege jól példázza Oroszország tényleges technológiai potenciálját és megbízható alapot teremt az ipar további fejlődéséhez – jelentette ki Igor Kotov.

Anasztaszija Zotyejeva, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatója elmondta: Az Akkuyu Atomerőmű projekt megvalósításának ütemét nagyrészt az orosz atomenergetikai ipar vezető vállalatainak köszönhetjük, amelyek között az Atommas különleges helyet foglal el. Az egy év alatt legyártott 5 reaktortartály kimagasló eredmény, amely a gyár dolgozóinak, a vállalat vezetőségének és a Roszatom állami vállalatnak a közös érdeme. Biztos vagyok abban, hogy az évi öt reaktor még nem a végső eredmény, miután az Atommas gépgyárban, csakúgy, mint Oroszország más atomenergetikai ipari vállalatainál tehetséges, lelkes és elhivatott szakemberek dolgoznak. Az Akkuyu Nuclear vállalatnál büszkék vagyunk az Atommassal, a csúcstechnológiájú berendezések beszállítójával folytatott együttműködésünkre – hangsúlyozta Anasztaszija Zotyejeva.

A reaktortartályt előbb egy speciális „százlábú” trélerrel viszik a volgodonszki gyár kikötőjébe, ahol hajóra rakják, amely mintegy 3000 kilométert tesz meg a célállomásig, a Földközi-tenger partján épülő Akkuyu Atomerőmű kikötőjéig. Fotó: Roszatom