Sikeres volt a városi közlekedésfejlesztés előkészítése

Elkészültek azok a tanulmányok, dokumentációk, amelyek a Paksi Közlekedési Kft. jövőbeli fejlesztéseit készítik elő. A város tömegközlekedését biztosító cég korábban 509 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert IKOP-os pályázaton erre a célra. A tervek között további új elektromos és hidrogénbuszok beszerzése, valamint korszerű utastájékoztatási rendszer kiépítése is szerepel. Ezek finanszírozására a sikeres dokumentációnak köszönhetően jó esélyekkel pályázhat a cég.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Záró projektmegbeszélést tartottak a Paksi Közlekedési Kft. központjában szeptember 29-én arról, hogy milyen beruházásokat kíván a cég végrehajtani a jövőben. Mint ismert a városi tömegközlekedést biztosító cég 509 millió forintot nyert az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) pályázaton fejlesztések előkészítésére. A dokumentáció elkészült. A projekt azonosítója: IKOP-3.2.0-15-2021-00040.

Tavi Tamás ügyvezető arról tájékoztatott, hogy részletes megvalósíthatósági tanulmányt állítottak össze. Ezt fogadták el a megbeszélésen a szakemberek és a Paksi Közlekedési Kft. vezetői. Tavi Tamás azt mondta, hogy egy olyan jó minőségű tanulmánycsomag készült el, amellyel eredményes pályázatot tud majd benyújtani a cég az IKOP Plusz programban.

A fejlesztési célok között kiemelt helyen szerepel a flotta bővítése. Tizenöt elektromos busz és két hidrogén meghajtású busz beszerzését tervezik elindítani jövőre. Ezzel gyakorlatilag 2,5 szeresére növekedne a járműpark. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatási mennyiséget – ami most körül-belül 600 ezer kilométer – 1.3 millió kilométerre szeretnék emelni.

A telephely bővítése is szerepel az elképzelések között, ahol a buszok szervizelésére alkalmas műhelyt is kialakítanának. További fejlesztési cél a buszmegállók bővítése. Tavi Tamás úgy tájékoztatott, hogy 38 új, digitalizált megállóhelyet alakítanának ki. A kijelzők valós idejű közlekedési adatokat mutatnak majd. Emellett 14 olyan okosmegállót is létrehoznának, amelyek jegyvásárlásra, bérletvásárlásra is alkalmasak.

Amennyiben a Paksi Közlekedési Kft. sikeresen pályázik az IKOP plusz programban, a tervezett beruházásokat 2025 végéig végrehajtja.