Népmesemondó verseny volt a Pákolitz könyvtárban

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban a Regélő népmesemondó versenyt október 9-én. A versenyre Paksról és a városkörnyéki iskolákból is jelentkeztek általános iskolás diákok, valamint Paks testvértelepüléseiről, Kézdivásárhelyről és Zentáról. Az alsó és a felső tagozatos diákok előadásait rangos zsűri értékelte.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Idén harmincöt résztvevő mérette meg magát a Regélő Népmesemondó Versenyen október 9-én; közülük tizenöten felső, huszan pedig alsó tagozatos általános iskolások voltak Paks és a városkörnyék, valamint a testvértelepülések iskoláiból. A legtöbb határon túli résztvevő az erdélyi Kézdivásárhelyről érkezett, akik ezen a héten cserediák-programnak is részesei – tájékoztatott Nagy Balázs, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatója.

A jelentkezők nagy száma miatt két helyszínen, a városi könyvtárban és a Kincskereső gyermekkönyvtárban zajlott a verseny. Az alsó tagozatosok produkcióit Kövi-Ónodi Gyöngyi, a Paksi Városi Múzeum igazgató-helyettese és Pétersz Mária nyugalmazott könyvtáros értékelte, míg a felsős diákok mesemondását bíráló zsűri tagjai Sebestyén István székely mesemondó és Mezősi Árpád, a verseny szervezője voltak. Mezősi Árpád az értékelés szempontjairól azt mondta, hogy különös figyelmet fordított arra, hogy a szereplőnek milyen a kiállása, és arra, hogy az előadása mese legyen és ne felelet. A gyerekek főként népmeséket adtak elő, de akadt olyan is, aki Benedek Elek művével érkezett.