Példaértékű a paksi képzési modell

Hatvannyolc diák tanulhat víz- és csatornarendszer szerelést a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumban. Erről írt alá együttműködési megállapodást az intézmény vezetése és a Mezőföldvíz Kft.

Fotó: TelePaks

Az I. István Szakképző Iskolában tanuló hatvannyolc diák sikeres vizsga esetén a Mezőföldvíz Kft. dolgozója lehet, ezt is tartalmazza az együttműködési megállapodást, melyet az intézmény kötött a térség víziközmű szolgáltatójával. Ennek nyomán indult el a képzés a 2023/24-es tanévben.

Mindegyik tanuló víz- és csatornarendszer szerelést tanul. A Mezőföldvíz Kft. oktatóitól sajátíthatják el azt a tudást, amit a jövőben alkalmazni kell majd. Süli János, a térség országgyűlési képviselője az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ágazatot segíti az elindult képzés.

A térség víziközmű szolgáltatója annak érdekében indított duális képzést, hogy a jelenlegi munkaerőt megtartsa, továbbá segítse a szakemberhiány leküzdését. V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára abban bízik, hogy országosan is elterjed a paksi képzési modell.

A Mezőföldvíz Kft. működésében jelentős változás volt, hogy 2022 májusától sikeresen és zökkenőmentesen vette át a víziközmű közszolgáltatást Dunaújvárosban, amivel csaknem megkétszereződött a társaság fogyasztóinak száma. Az egykori paksi víziközmű vállalatból alakult Társaság több mint tíz éves múltja során folyamatosan fejlődött, és a felelős gazdálkodásból fakadó pénzügyi stabilitás megtartása mellett mára 331 695 ezres fogyasztói értékkel rendelkezik. A Mezőföldvíz Kft. három megyében, Dunaújvárossal együtt mára már összesen 48 településen látja el a víz- és csatornaszolgáltatást, immár állami vállalatként.

Az I. István Szakképző Iskola egyébként nyitott a hasonló képzésekre, az intézmény vezetése a jövőben bővítené a szolgáltatókkal, cégekkel való együttműködést.