Vereség az újonc ellen

Pécsett játszotta harmadik bajnoki mérkőzését az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata, és egy kemény meccsen, szoros végjátékban kikapott.

Nem indult jól a szezon, már a rajtnál három meghatározónak szánt játékosra nem számíthatott Csirke Ferenc vezetőedző. Duda Sanadze térd-, Mario Ihring váll-, Eilingsfeld János pedig talpsérülés miatt nem bevethető még egy ideig. A Szolnokon 73-67-re elvesztett mérkőzésen három légióssal is jól helytálltak, azonban a paksi Körmend elleni 62-80-as találkozón már akadozott a gépezet, pedig Darrin Govens személyében egy egykori magyar bajnok és válogatott is pályára lépett piros-kékben. A házigazda, az újonc NKA Universitas Pécs is két vereséggel rajtolt, így nemcsak az ASE, hanem ők is győzelmi kényszerben játszottak.

A hazaiak kezdtek jobban, sokkal agresszívabban, gyorsabban játszottak, nem ízlett a letámadás a paksi csapatnak. A hatodik perc elején időt kért az ASE, addig csak Wright Jr. és White szerzett 2-2 pontot, a hazaiak viszont 12-t. Elkezdett cserélni Csirke Ferenc, sikerült kicsit lassítani a pécsieket, Dorogi triplája után 14-10-nél a hazaiak kértek időt a hetedik perc közepén. Kovács Ákos büntetőivel és Dorogi újabb hármasával már egyenlő volt az állás, egy perccel a vége előtt Woods zsákolása után pedig már a vezetést is átvették a piros-kékek. Nem sikerült megőrizni az előnyt, előbb egyenlítettek, majd egy dudaszós triplával a negyedet is megnyerték a vendéglátók.

Kevés pont esett a második felvonásban, különösen az elején. Az első paksi találatra két percet, az első pécsire pedig hármat kellett várni. Továbbra is folyamatosan presszió alatt tartották White-ékat a hazaiak, amivel hibákra kényszerítették őket, folyamatosan támadták a gyűrűt, a lepattanókat is rendre az akadémisták szerezték meg. Szerencsére a büntetőket nagyon gyengén dobták, húsz perc alatt 17-ből csak 7-et értékesítettek. A hatodik perc elején ismét időt kért Csirke Ferenc, hat ponttal vezettek a hazaiak. Jól sikerült az eligazítás, egy 8-0-ás rohammal Wright, Govens, Radics és Kovács pontjaival átvette a vezetést az ASE. Govens triplájával tovább nőtt az előny, de egy büntetővel és egy hármassal visszavette a vezetést a Pécs. Időközben Dorogi bokája kifordult, később sem tudott már játszani. Woods kétszer is betalált közelről, de egy dudaszós közelivel visszajött az akadémia egy pontra.

White és Govens révén sikerült nagyobb előnyre szert tenni, a negyedik perc elején 44-51 állt az eredményjelzőn. Küzdött, harcolt a vendéglátó, folyamatosan letámadtak, és végig fault határon játszottak, amit a sípos emberek engedtek. Gulyás triplájára tripla érkezett válaszul, Woods zsákolására egy közeli, három pont maradt az előnyből a harmincadik perc végére.

Govens nyolc pontjával tartotta előnyét a paksi csapat, egészen a negyedik perc végéig, amikor egy 6-0-ás pécsi szériával 72-71-re alakult az állás. Ekkor már megvolt az ASE öt csapatszemélyi hibája, míg az akadémisták akkor kapták az elsőt. Ezután percekig felváltva vezettek a csapatok, a hetedik perc közepén Radics kipontozódott. A nyolcadik perc végére már öt pontra nőtt a hazai előny, de egy paksi időkérés után Woods közelijével egy perccel a vége előtt 79-80-ra alakult az állás. Sikerült több pécsi támadást kivédekezni, aztán saját körtében sikerült eladni a labdát, amiből az NKA egy triplát szerzett. Húsz másodperccel a vége előtt időt kért Csirke Ferenc, támadott az ASE, Wright Jr. hárompontos kísérlete célt tévesztett, nyert az Akadémia.

NKA Universitas Pécs – Atomerőmű SE 82-80 (23-20, 17-21, 20-22, 22-17).
ASE: Woods 10, Gulyás 6/6, Pajor -, White 16/3, Kovács 4, Géringer NJ, Radics 2, Kékesi NJ, Dorogi 6/6, Sövegjártó -, Govens 25/15, Wright Jr. 11/3.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív