Újra megszerezték a Fesztiváldíjas Kórus minősítést

Rangos szakmai zsűri előtt mérette meg magát és újra megszerezte a Fesztiváldíjas Kórus minősítést a Paks Városi Vegyes Kar október 14-én. A kórus az Éneklő Magyarország – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége minősítő hangversenyén adott számot tudásáról a paksi evangélikus templomban.

– Paks önkormányzatának mindig kiemelten fontos terület volt a kultúra és a civil szféra, a Paks Városi Vegyes Kar és a város hosszú évtizedek óta támogatják és segítik egymást – emelte ki Leber Ferenc, Paks alpolgármestere a vegyeskar minősítő hangversenyét megnyitó beszédében október 14-én, az evangélikus templomban. A rangos zenei eseménynek az volt a célja, hogy a vegyeskar újból megszerezze a Fesztiváldíjas Kórus minősítését, amelyet háromévente kell megújítania a kórusoknak ahhoz, hogy továbbra is használhassák a címet.

Fotó: TelePaks

A vegyes kar kilenc hónapja készült erre az eseményre, amelyen komoly szakmai előírásoknak kellett megfelelniük, tájékoztatott Babenyecz László karnagy. Nem volt mindegy, milyen műveket énekelnek, hány perces műsort adnak, és azt is pontozta a szakértő zsűri, hogy mennyire egységesek a tagok, például hogy mennyire egyszerre nyitják ki a kottatartókat. – Az idén 46 éves vegyeskar régebbi tagjai már rutinosak a hasonló megmérettetések előtti felkészülésben, és az új tagok is felveszik a ritmust, olyanok már, mint egy nagy család – tette hozzá Nikl Márta egyesületi elnök. A felkészülés mindig kemény munkát igényel, több nyelven énekelnek, olaszul, angolul, latinul, ehhez pedig nagyon sok gyakorlás szükséges. A vegyeskar a hangversenyen sikeresen szerepelt, a rangos szakmai zsűri 81 pontra értékelte teljesítményüket, és kiemelte Babenyecz László karvezető és a kórus felkészültségét, ösztönözve őket a továbblépésre, még több pont, illetve a hangversenykórus minősítés megszerzésére. A fesztiváldíjas kórus a Kalocsa Kamarakórussal együtt minősült, a kamarakórus másik kategóriában mérettetett meg. A program végén közös koncertet adtak a közönségnek.

A két kórus. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök