Városi megemlékezés október 23-án Pakson

Városi megemlékezésre várta a lakosságot az önkormányzat október 23-án délután a városháza előtti térre, az 1956-os emlékműhöz. Ünnepi beszédet mondott Szabó Péter, Paks polgármestere.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Amikor koszorút helyezünk egy sírra vagy emlékműre, emlékezünk és magunkat is emlékeztetjük személyekre, eseményekre, de hiszem, hogy mindenekelőtt olyan emberi értékekre, melyek nélkül szegényebbek lennénk. Pakson mindenekelőtt felidézzük Kolonics János és Czuczor Antal emlékét, akik életüket adták a forradalomért és a hazáért. De sohasem felejtjük Tuba János paksi nemzetőrparancsnok bátorságát sem, melyért számára tizenegy hónap börtönbüntetés járt. Mások mellett ők mind tanúi voltak annak, hogy szembe lehet szállni az embertelen rendszerrel és a megfélemlítéssel – kezdte beszédét Szabó Péter polgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából megtartott városi megemlékezésen, az 1956-os emlékműnél.

Mint mondta, ma újra emlékeztethetjük magunkat 1956 hős forradalmárjaitól kapott értékekre. Majd arról beszélt, hogy mit kaptunk 1956 mártírjaitól. – Erős tartást és mély nemzeti büszkeséget, hiszen bátor tettük előtt az egész világ fejet hajtott. Számomra mindig büszkeség és felemelő, ahogy a világ nagyhatalmainak vezetői, közismert írók, művészek nyilatkoztak 1956 hőseiről – mondta a polgármester.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kiemelte, hogy a forradalom hősei vérükkel mindörökre dicsőségesen vésték nevüket nemzetünk történelemkönyvébe. –Szabadságvágyukkal, alázatukkal, félelem nélküli bátorságukkal új világot nyitottak nem önmaguk, hanem a későbbi generációk számára. Mert mi, mai életünkhöz a számunkra oly természetes szabadságot és függetlenséget 1956. október 23-án kaptuk ajándékba. A pesti srácok és a vidéki hősök vére maggá vált, melyből szárba szökkenhetett a mi jelenkori szabad és gyarapodó életünk. Ezért a mai modern Magyarország és a magyar nemzet számára egyetlen méltó erkölcsi igazodási pont létezik, ez pedig 1956 forradalmának tiszta eszménye. A szabadság, az idegen hatalmaktól való függetlenség, és az ember méltóságának megvédése – mondta, majd így folytatta: De 1956 hősei egy igaz és mindörökre tiszta tükröt is ajándékoztak a mindenkor magyarjai számára. Ebben a tükörben szükséges meglátni az idő és a történelem sajátos működését. Azt, hogy mai döntéseinkkel mi is nyomot hagyunk a jelen és eljövendő világunkban, olyan maradandó nyomokat, melyek sokszor csak unokáink életétben fognak valódi testet ölteni. Ezért minden szavunknak, döntésünknek különös súlya és jelentősége van – húzta alá a polgármester.

Arról is beszélt, hogy a forradalmárok még egy fontos ajándékot biztosan örökül hagytak nekünk. Ez pedig a szív bátorsága és örök fiatalsága. – Igen, aki képes legyőzni félelmeit, aki szétosztja önmagát és lemond akár életéről egy nagyobb jóért, annak szíve mindörökre fiatal marad. És ez a lelkület átragad azokra is, akik tisztán és őszinte nyitottsággal tekintenek a forradalom hőseire – mondta.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Gondolatait így zárta: Ma újra olyan időket élünk, amikor elemi szükség van a józan észre, a tiszta szívre, alapvető emberi értékeink bátor felvállalására és megélésére, olyan időket melyek biztosan nyomot hagynak a formálódó új jövő egén. Ezért kívánom, hogy legyünk mindig büszkék ’56 hőseire és mártírjaira, és hozzájuk hasonlóan őrizzük szabadságunkat, emberi méltóságunkat, mellyel igaz utat mutathatunk gyermekeink számára is.

A megemlékezésen közreműködött a Paksi Ifjúsági Fúvószenekar és a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákja, Rodenbücher Nimród. Az ünnepség végén koszorúztak az emlékműnél.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi megemlékezés 17 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban folytatódik, ahol Szabó Péter polgármestere mond beszédet. Az esten átadják a Pro Urbe Emlékérmet, 2023-ban a kitüntetettek Bosnyák Zoltánné és dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, valamint megtartják a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjátadóját. Ezt követően a 2005-ben Prima-díjas, valamint A dal 2018-as döntőse, Kuna Vali és Testvérei zenei műsora következik.