A Siemens elkötelezett a Paks II. projekt mellett

Kitart a Roszatommal kötött szerződése mellett a német Siemens Energy, bár még mindig nem kapott exportengedélyt a Paks II. irányítástechnikai rendszernek leszállítására. A cég felügyelő bizottságának elnöke azt mondta, a szerződésszegés sokba kerülne cégüknek.

Forrás: Paks II. Zrt.

– Ha nem szállítjuk le a szerződés szerint a Paks II. irányítástechnikáját, akkor egyrészt szinte korlátlan összegre beperelhet minket Magyarország, másrészt a kínaiak kerülnének be helyettünk a projektbe – nyilatkozta Joe Käser, a német Siemens Energy felügyelőbizottsági elnöke. Cégük 2019-ben kötött megállapodást a Roszatommal a Paks II. Atomerőmű irányítástechnikai rendszerének szállítására. Mint az elnök elmondta: vannak olyan civil szervezetek (NGO), amelyek azt követelik a Siemens vezetésétől, hogy ne tartsa be ezeket az érvényes szerződéseket. Ez azonban nagyon sokba kerülne a Siemensnek, mert – mint fogalmazott – egy uniós tagország, jelesül Magyarország pert indíthatna a cég ellen.

A felügyelőbizottsági elnök szerint ennek jogalapjául a négy éve megkötött érvényes szerződés szolgálna, amelyben a Siemens Energy azt vállalta, hogy leszállítja a fővállalkozó orosz Roszatomnak a Paks II. irányítástechnikai rendszerét. A német kormány zöldpárti vezetése azonban nem adja ki különböző okok miatt az exportengedélyt, ezért a cég nem tudja teljesíteni a technológiai exportot.

Németország az idén leállította az utolsó atomerőművét is, kormányának képviselői pedig azt sürgetik az EU-tól, hogy a jövő évtől szankcionálja az oroszországi uránium kivitelét.