Jó napot, mi újság? – Wolf Péter

Megesik, hogy Rowan Atkinsonnal költi el az ebédjét, vagy éppen John Travolta lányával, vagy Presser Gáborral dolgozik együtt. Wolf Péter speciális emelőgépeivel végzett munkáját imádja, de tudatosan törekszik arra, hogy meglegyen a munka és magánélet megfelelő harmóniája.

Wolf Péter. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Udvarias, sőt szívélyes, és minden apróságért hálás, amit nem is restell kimondani. A felkérést egy beszélgetésre is ezzel a kedves hozzáállással fogadta. Munkájáról valószínűleg napestig szívesen mesélne. – Imádom – összegzi. A speciális emelőgépek világába egy vargabetű után került. Kereskedelmet tanult, de ráébredt, hogy az nem az ő világa. Olyasvalamit szeretett volna, ahol aktív lehet, amiben jobban megtalálja önmagát, ezért átképezte magát, és ipari alpinistaként dolgozott közel tíz éven át.

A triviális kérdésre, hogy van-e tériszonya, nevetve jegyzi meg, hogy természetesen nincsen, de egészséges, észszerű tartás már jelentkezik a normál magasságon túl, például 20-25 méteren. Ilyenkor sem remeg a lába, „csupán” készenléti üzemmódba vált. Lelkesen sorolja azokat a különlegesebbnél különlegesebb feladatokat, felkéréseket, helyzeteket, ahol helyt kellett állniuk. Építettek és bontottak már tornyot, kéményt, karbantartanak tűzjelzőt, világítótestet, készítenek karácsonyi dekorációt és kiszolgálnak mindenféle filmes vagy éppen színházi produkciókat. A nagy kaland egyébként az ASE csarnok mennyezetén lévő tűzjelzővel kezdődött, amit nem lehetett alpintechnikával megközelíteni. Az olyan helyszíneken, ahol az állványzat sem fér el, jönnek a „pókok”, azaz a kis kompakt, de nagy magasságot elérő emelőgépek. Az első munkára még bérelte a technikát, de beleszeretett, és két éven át töprengett, kereste a megfelelő gépet. A portfóliót immár hét emelőgép alkotja. Természetesen megvan már az újabb álom is, de erről még nem szeretne beszélni.

Munkájában a kihívásokon túl a változatosságot kedveli leginkább, és azt, hogy olyan helyekre, eseményekre eljut, ahova másképpen nem volna lehetősége. Különösen kedveli a filmes világot, ahol fantasztikus díszletek, fények, hangeffektek, kosztümök, sminkek és – mint kiemeli – rendkívüli precizitás és szakértelem fogadja. – Előfordul, hogy nem tudom előre, hogy milyen produkción fogunk dolgozni, velünk csak a technikai részleteket közlik. Azt, hogy mekkora hely van, milyen a talaj, milyen magasra kell emelni és esetleg milyen egyéb körülmény befolyásolja a gépek felállítását. Azt, hogy reklám, sorozat vagy egy külföldi finanszírozású lm, néha csak a számlázáskor tudjuk meg – avat be a részletekbe. Minap például Presser Gábort emelték további magaslatokba, de összefutott már John Travolta lányával és Margot Robbie-val is. Mint meséli, olyan eset is volt, amikor együtt ebédelt Rowan Atkinsonnal. Karnyújtásnyira ült tőle a színész, és bizony kellett egy kis idő, mire azonosította, hogy magával Mr. Beannel ül egy asztalnál. Mint hozzáteszi, ez is jó dolog a munkájában, de nem kisebb öröm, ha megöleli egy idős néni, hálából, hogy eltávolítottak egy veszélyes fát, vagy nap mint nap látja a cégük által megtisztított ablakok, tetők, homlokzatok sorát. – Egy-egy pozitív visszajelzés mindennél többet ér, hihetetlen módon feltölt és hatalmas lendületet ad – árulja el.

A vállalkozásban egyébként hat éve együtt dolgoznak feleségével, ami mindkettőjük szerint inkább előny, mint hátrány. Melindával Szegeden ismerkedtek meg huszonöt esztendeje. Húsz éve házasok. Lányuk, Livi tizenkilenc éves, másfél éves korában oltáskárosodás miatt sérült a központi idegrendszere, azóta nehezebben fejlődött, epilepsziás. Peti azt mondja, sérült gyermek láttán elsőként mindenki a veszteségekre gondol, de ők ezt a helyzetet pozitív kihívásként élik meg nap mint nap, hiszen rengeteg szeretetet kapnak lányuktól. Ráadásul Livi hihetetlenül jól érzi magát, élvezi az életet. A felügyeletében Peti szülei jelentenek nagy segítséget, illetve az, hogy Pakson van sérültekkel foglalkozó intézmény, ahol napközben Livi kellemesen és hasznosan tölti az idejét. – Tisztában vagyunk azzal, hogy ilyen nincs minden városban. Paksnak külön köszönet ezért – hangsúlyozza Peti, aki a várost földrajzi elhelyezkedése mellett kisvárosi miliője és az általa nyújtott lehetőségek miatt is szereti.

Bár lokálpatrióta, szereti, szeretné a világot is felfedezni. Szeretne eljutni Kínába, Amerikába, de imádják Horvátországot is, ahova minden évben elmennek. Ugyancsak elmaradhatatlan résztvevői a Paloznaki Jazzpikniknek.

Egyébként Péter a kreatív és nagy álmodozó a családban. Melinda pedig a realista, a szervező. Kettejük párosa igazán jól működik, amihez néha még a szerencse is társul. Így történt, hogy idén nyáron el tudtak menni a rég áhított Simply Red és Robbie Williams koncertekre, amiket egy varázslatos helyszínen, a pulai amfiteátrumban élhettek át.

Szabó Vanda

Megjelent a Paksi Hírnök 2023. október 6-i számában.