Kereskedelmi üzembe állt a Belarusz Atomerőmű 2. blokkja

A Belarusz Atomerőmű 2. blokkja is kereskedelmi üzembe állt, amely egyben azt jelenti, hogy az első, Oroszországon kívüli, VVER-1200-as blokkokkal létesült atomerőmű immár teljes kapacitással termel, írja sajtóközleményben a Roszatom.

A fehérorosz bizottság vezetője aláírta a Belarusz Atomerőmű 2. blokk átvételi jegyzőkönyvét. Fotó: Roszatom

A Belarusz Atomerőművet fővállalkozóként a Roszatom mérnöki divíziója, az Atomsztrojexport vállalat tervezte és végezte annak kivitelezését. A szerződés szerint a kereskedelmi üzem kezdetétől a Roszatom a jótállás időtartama alatt szavatolja a blokk berendezéseinek üzemképességét.

A blokkot 2023. május 13-án kapcsolták rá először Fehéroroszország villamosenergia-hálózatára, majd ugyancsak ez év június 19-én a teljesítménye elérte a névleges szintet. A blokk 2023. november 1-ig már 2 milliárd kilowattóra áramot termelt. A Belorusz Atomerőmű két egysége, amelyek együttes teljesítménye 2400 MW, Fehéroroszország energiaszükségletének 40 százalékát biztosítja, amivel a kelet-európai ország a világ élvonalába került az atomenergia nemzeti energiamixen belüli részarányát tekintve.

– A Belarusz Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral működő 2. blokkjának kereskedelmi üzemkezdete azt jelenti, hogy ez az atomerőmű lett a külföldön épülő 3+ generációs orosz atomerőművek közül az első. A fehérorosz energiahálózatra termelő két blokk bizonyította megbízhatóságát. A projekt sikeres megvalósítása az orosz és fehérorosz szakemberek összehangolt munkájának eredménye. Meggyőződésem, hogy a Belarusz Atomerőmű példaként szolgál a Roszatom potenciális külföldi partnerei számára is. A jelenlegi legkorszerűbb és lebiztonságosabb VVER-1200-as blokkok épülnek Bangladesben, Magyarországon, Egyiptomban, Törökországban és Kínában – közölte Vitalij Poljanyin, az Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a Belarusz Atomerőmű projekt építési igazgatója.

A Belarusz Atomerőmű az ország észak-nyugati részén, Asztravec városa mellett épült fel. Az atomerőmű 3+ generációs VVER-1200-as blokkjai megfelelnek a Fukusimai Atomerőmű balesete után megnövelt biztonsági követelményeknek is. Olyan aktív és passzív biztonsági rendszerekkel rendelkeznek, amelyek ellenállóvá teszik őket az összes lehetséges külső és belső hatással szemben. A VVER-1200-as blokkok közül négy Oroszországban, kettő a Novovoronyezsi Atomerőműben kettő pedig a Leningrád II. Atomerőműben üzemel, a két fehéroroszországi blokkal együtt a Roszatom már hat referencia blokkal rendelkezik. A megvalósítás különböző szakaszában van tucatnyi hasonló egység Bangladesben, Magyarországon, Egyiptomban, Törökországban és Kínában.

Fehéroroszországban a legfrissebb, 2023. májusi közvéleménykutatás adatai szerint az ország lakosságának többsége, 72,8 százaléka támogatja az atomerőmű létesítését és működését és 57,8 százalék meg van arról győződve, hogy az atomerőműnek köszönhetően javul az ország energetikai helyzete.