Fizikai védelmi gyakorlatokra készül fel a Paksi Atomerőmű

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2023. november 13-i héten felkészítést tart a telephely fegyveres őrzésében részt vevő állományoknak, valamint az OAH és az érintett többi hatóság megfigyelése és értékelése mellett végrehajtja az éves fizikai védelmi gyakorlatát. A felkészülés és a végrehajtás a megszokottól eltérő hang- és fényhatásokkal, illetve füsttel járhat, írják az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

A hazai nukleáris védettség és az erőmű fizikai védelme szempontjából mérföldkőnek tekinthető a valós szimuláción alapuló, úgynevezett Force-on-Force (azaz kijelölt kötelék egy kijelölt másik kötelék elleni) rendszer alkalmazása, amelynek során az egyes szervezetek eljárásrendjei és kommunikációja mellett, a találatjelző rendszerek segítségével a végrehajtó állomány egyéni teljesítménye is vizsgálható.

A hét során az állomány folytatja az idén augusztusban megkezdett felkészülést, gyakorolja a találatjelző rendszer használatát és annak felszerelésükhöz, fegyverzetükhöz integrálását. Ezt követően az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. végrehajtja az éves ellenőrző gyakorlatát, ahol az OAH és az érintett többi hatóság megfigyeli és értékeli a helyszínen gyakorlatozó állomány teljesítményét. A gyakorlat, a jogszabályi előírások teljesítésén és a Paksi Atomerőmű fizikai védelmi rendszere működésének vizsgálatán túl is kiemelkedő jelentőségű, mert ez lesz első olyan ellenőrző hatóságok előtti végrehajtás, amely már a Force-on-Force rendszer alkalmazásával zajlik.

Az esemény nem sajtónyilvános.

Forrás: haea.gov.hu