Magyar siker a Roszatom Global Atomic Quiz 2023 vetélkedőn

A kvíz száz nyertese, azaz a helyes megfejtést leggyorsabban beküldők között három magyar is volt az idén, az ország népességének arányában egyébként a legtöbben éppen Magyarországról vettek részt az online játékban, szám szerint 365-en. Rajtuk kívül Pakson a Csengey Dénes Kulturális Központban a helyi középiskolák, az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, az I. István Szakképző Iskola és a Paksi Vak Bottyán Gimnázium több mint félszáz tanulója mérettette meg magát.

Forrás: TelePaks

A Roszatom november 10-én, a tudomány világnapján rendezte meg a Global Atomic Quiz 2023 nemzetközi kvízt. A 24 órás online verseny több mint tízezer embert késztett arra szerte a világon, hogy kipróbálja az atomenergetikai ismeretek terén szerzett jártasságát. A résztvevő országok közül az ország népességének arányában a legtöbben Magyarországról töltötték ki az online kvízt, szám szerint 365-en, a három magyar egyéni nyertes Balogh Csaba, Lampert Olivér és Tihanyi János postán kapják majd meg nyereményüket.

A Global Atomic Quiz egyre több versenyzőt vonz. Szám szerint a letöbben Egyiptomból vettek részt, több mint háromezren, az idén először mianmari diákok is kitöltötték a kvízt, de Kenyában, Nigériában, Szenegálban és Dél-Afrikában is népszerű volt a verseny, csakúgy mint az Amerikai Egyesült Államokban, ahonnan 183 megfejtés érkezett online.

A tudománynépszerűsítő vetélkedő formátumának köszönhetően nemcsak a tudásukat mérhetik össze a versenyzők, hanem sok új dolgot is megtanulhatnak az atomtechnológiák különféle alkalmazásairól a mindennapi életben. Az online platform mellett a vetélkedőt tizenhét országban, köztük Magyarországon a versenyzők személyes részvételével tartották. A helyszínek között volt Moszkvában az Összoroszországi Kiállítási Központ újonnan nyílt Atom pavilonja, de a nukleáris technológiáról tájékoztató központokban, iskolákban és egyetemeken is tartottak vetélkedőt.

A Global Atomic Quiz versenyben összesen mintegy 800 diák és iskolás vett részt személyesen Bangladesben, Fehéroroszországban, Magyarországon, Egyiptomban, Kazahsztánban Oroszországban, Mianmarban, Törökországban és Üzbegisztánban.

A résztvevők összesen húsz különböző nehézségi fokú kérdésre válaszoltak, köztük olyanokra például, hogy mi a közös az emberi szívben és az atomerőműben, hogyan tudunk eljutni az Északi-sarkra, mi tartja melegen a Marsjárót éjjelente. A kérdések némelyikét a mesterséges intelligencia segítségével hozták létre, és a résztvevők most először kommunikálhattak más városok és országok résztvevőivel nemzetközi videó-körkapcsolás keretében, és közösen tesztelhették tudásukat. A kvíz kitöltése után minden helyszínen meghívott szakértők magyarázták el a helyes válaszokat.

A legtöbb pontszámot elérő 100 résztvevő névsorát a quiz.atomforyou.com oldalon tették közzé. A nyertesek hamarosan egyedi ajándékokat kapnak: egy tépőzáras atommatricákkal ellátott pulóvert és egy nagy, atommintás bevásárlótáskát.

A Global Atomic Quiz 2024-re készülve bárki gyakorolhat és tesztelheti tudását az előző évek kvízkérdéseire válaszolva a projekt honlapján.