Sikeresen lezajlott a Paksi Atomerőmű első Force-on-Force típusú fizikai védelmi gyakorlata

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2023. november 16-án megtartotta az éves fizikai védelmi gyakorlatát az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), az Országos Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság felügyelete mellett, írják az OAH honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

A hatályos szabályozás értelmében megtartott éves komplex gyakorlat keretében a Paksi Atomerőmű tesztelte a fizikai védelmi rendszereinek és eljárásainak működőképességét. A résztvevők, akik az atomerőmű személyzetén kívül a területi rendvédelmi szervek képviselői voltak, a gyakorlat során fizikai, agresszív támadásokat hárítottak el.

A végrehajtást az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrizték. A gyakorlatot elsődleges értékelésük alapján eredményesnek ítélték. A megfigyelők és a résztvevők észrevételei alapján az atomerőmű jelentést készít, amelyben – az értékelés alapján – javaslatokat tesz fejlesztésekre, újabb megoldások alkalmazására a magasabb szintű védettség biztosítása érdekében. A hatóságok a jelentés alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e a végrehajtást. Szükség esetén javító intézkedéseket rendelhetnek el.

Mint írják, a gyakorlat az éves gyakorlatok sorából azért emelkedik ki, mert hazánkban ez volt az első valós szimuláción alapuló, úgynevezett Force-on-Force (azaz kijelölt kötelék egy kijelölt másik kötelék elleni) rendszer alkalmazásával történő végrehajtás, amely hatósági megfigyelés és értékelés mellett zajlott le. Az ilyen típusú gyakorlatok előnye, hogy közvetlenül vizsgálhatók az elhárító erők és az elkövetők közötti harci cselekmények és annak hatásai. A helyszínen a szimulációs eszközök használatában és a meglévő felszerelésekhez integrálásában a Magyar Honvédség szakemberei segítettek a végrehajtó állománynak. A sikeres végrehajtással hazánk nemcsak egy újabb mérföldkövet ért el, de teljesítette a nemzetközi szakértők ajánlását, ezzel is fejlesztve a hazai nukleáris védettséget és erősítve annak nemzetközi értékelését.

Magyarország 2017 óta készül arra, hogy ezt a teljesítményalapú gyakorlatozást a hazai rendszerébe beillessze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris védettségi szakértői missziójának ajánlása alapján. Az eltelt időszakban erre a célra, az érintett hatóságok és a Paksi Atomerőmű képviselőiből álló munkacsoport alakult, amelynek folyamatos feladata a nemzetközi jó gyakorlatok gyűjtése, valamint a szervezés és végrehajtás támogatása.

A kiértékelést és a tapasztalatok levonását követően a cél az, hogy az új gyakorlatozási mód beépüljön a Paksi Atomerőmű fegyveres őrzését ellátó szervek felkészítési programjába és hatósági felmérésébe. Az is célkitűzés, hogy a jövőben minél több hazai nukleáris létesítmény tartson hasonló, teljesítmény alapú gyakorlatokat, olvasható a beszámolóban.

Forrás: haea.gov.hu