Fődíjas lett Paks a Virágos Magyarország versenyen

Elnyerte a fődíjat Paks a harmincezer fő alatti városok kategóriájában az idei Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. A részletekről Szabó Péter polgármester, Buják Emília főkertészi referens és Seregély Erzsébet, a DC Dunakom Zrt. parkfenntartási részlegének vezetője tájékoztattak ma (11.27.) délután.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Szabó Péter polgármester elmondta a sajtótájékoztatón, hogy hosszú évek óta rész vesz Paks a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen, és számos díjat kapott már, ám ilyen nagy sikert több mint húsz évvel ezelőtt ért el. – A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség harmincadik alkalommal hirdette meg a pályázatot, amelynek eredményét nagyszabású ünnepi gálán hirdették ki. Rekordszámú pályázat érkezett, összesen 492-őt nyújtottak be a települések. A pályázatokat 180 fős, kertész-, tájépítész- és településtervező mérnökökből, valamint turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte – összegzett Szabó Péter, hozzátéve, hogy a közterületek, a zöldfelületek, közparkok és fasorok bírálata során nagy hangsúlyt helyeztek a fenntarthatóságra is.

A polgármester köszönetet mondott Klézl Terézia főkertésznek és munkatársainak, a DC Dunakom Zrt. munkatársainak és Seregély Erzsébetnek, a cég parkfenntartási részlegvezetőjének. Köszönetet mondott a helyi civil szervezeteknek is a környezetszépítő munkáért, valamint a lakosságnak lakókörnyezetük gondozásáért.

Seregély Erzsébet kiemelte, nagyon büszke a munkavállalóikra, akik az esetleges nehézségek közepette is, mint például a viharok, helyt álltak. Beszámolt róla, hogy idén közel 4500 cserjét ültetnek, ami folyamatban van, ahogy a faültetés is, amit egyébként minden esetben talajcserével végeznek. Az idei viharok során sok fa megsérült, ezért még plusz kilencvenet ültetnek, ezek most 30-án érkeznek meg.

Buják Emília kiemelte, hogy igyekeztek minél több fát, virágot, cserjét ültetni, és új innovációkat beépíteni a zöldterület gazdálkodásba, mint például a robotfűnyírók használata, vagy az idei évtől évelők ültetése is az egynyári virágágyakba. Emellett igyekeznek ösztönözni és segíteni a lakosságot abban, hogy minél inkább hozzájárulhassanak a környezetszépítéshez.

Paks már többször eredményesen szerepelt a környezetszépítő megmérettetésen. 2001-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, majd a nemzetközi versenyben ezüstérmet kapott. 2014-ben a Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közös különdíját nyerte el. 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium díját kapta meg a magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért. 2016-ban a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját, az Acélvirág díjat. 2017-ben a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíját. 2018-ban az Arany rózsa-díjat, amit minden esztendőben régiónként egy-egy településnek ítélnek oda. 2019-ben a Virágos önkormányzatért különdíjat, amely a Belügyminisztérium díja város kategóriában. 2022-ben a Technológiai és Ipari Minisztérium különdíját város kategóriában.

A 30. Virágos Magyarország verseny eredményhirdetésén több mint 50 szakmai díjat adtak át. Részletes beszámolót olvashatnak a verseny hivatalos honlapján ide kattintva.