Zene és jótékonyság a lemezbemutatón

Koncertek, új kiadványok, valamint könyvbemutató beszélgetés a Petőfi bicentenárium jegyében – ezt kínálta a nagyközönségnek az idei Gastroblues Fesztivál lemezbemutató programja. A rendezvényekre a Gastroblues Klubban, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban és a Csengey Dénes Kulturális Központban várták a meghívottakat és az érdeklődőket advent első hétvégéjén.

A Milestone, a Loyal Apples Club, Nenad Zlatanovic és a Pál Balázs Jenő Band álltak színpadra az idei Gastroblues Fesztivál lemezbemutató koncertprogramján december 2-án a Csengey Dénes Kulturális Központban. – A rendezvényen a zenei kínálat mellett főszerepet kapott a jótékonyság és a gasztronómia, valamint a hagyományoknak megfelelően megismerhette a nagyközönség a 31. fesztiválról készült kiadványokat. A fesztivál az idén kétszáz éve született Petőfi Sándornak is emléket állított, több versének megzenésítésével idézték meg a költő szellemiségét, ezek is hallhatók a két fesztivál CD-n – tudtuk meg Gárdai Ádám főszervezőtől. A lemezbemutató program részeként könyvbemutató beszélgetésre is várták az érdeklődőket. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a fesztivált támogató Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, filozófus, író A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című könyvét ismerhették meg a résztvevők a Paksi Konzervatív Egyesület által szervezett rendezvényen a városi könyvtárban. A könyv kiindulópontja a valahol és a bárhol szabadságának szembeállítása, mondta a szerző, aki a rá jellemző nyíltsággal beszélt arról, hogyan is kell magyarul nézni a világra. Demeter Szilárd szerint a Gastroblues olyan minőségi fesztivál, amely elsősorban nem a szórakoztatást célozza, hanem az értékközlést, a blues zenében nem csupán életérzést, hanem gondolatokat is megfogalmaznak a zenészek.

Fotó: Molnár Gyula

A koncertek előtt a Gastroblues Klubban tartott sajtótájékoztatón Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy a fesztivál már Paks brandjévé vált. Süli János, a rendezvény fővédnöke arról tájékoztatott, hogy a fesztiválon és a lemezbemutatón jótékony céllal befolyt közel egymillió forintot és egyéb adományokat december 9-én viszik el Paks kárpátaljai testvérvárosába, Viskre, hogy szebbé tegyék az ott élő gyerekek karácsonyát.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A Trianon emlékmű és a székely kapu mellett lévő két fenyő mellé – amelyek egyike Galántáról származik – másnap délelőtt elültettek egy harmadikat, amelyet Kézdivásárhelyről hozott dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester és dr. Kelemen András nyugalmazott főorvos. A faültetésen beszédet mondott Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, részt vettek az eseményen Pál Balázs Jenő zenekarának tagjai és a Paksi Konzervatív Egyesület több tagja.