Jó napot, mi újság? – Nagy Balázs

Képregényekkel kezdődött, majd hamar elmélyült Nagy Balázs kapcsolata az irodalommal. A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár nemrégiben kinevezett igazgatója hiszi, hogy közeleg az olvasás reneszánsza, és reméli, hogy épül még Pakson modern, új könyvtár.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A paksi lakótelepen töltötte első gyermekéveit Nagy Balázs. Ott is, de Dunakömlődön is remekül érezte magát. Nem kellett terelgetni az olvasás felé, már igen korán kibontakozott ez irányú érdeklődése. Korai olvasnivalónak a nagyszülei lépcsőfeljáróban tartott gyújtósnak valók és az otthoni Világirodalom Remekei sorozat kötetei szolgáltak. Megesett, hogy párhuzamosan mélyült el egy Thomas Mann regényben és Kázmér és Huba kalandjaiban. Idejekorán könyvtártag lett, és írni is fiatalon kezdett. Nem verseket, mert nem tartja magát lírai alkatnak. – Egy jó költő élete során ha fél tucat igazán jó verset tud írni. Novellát könnyebb, főleg, ha valakinek van fantáziája, és képes a fikciót a valósággal ötvözni – fogalmaz.

Kisebb vargabetűk után döntött úgy, hogy történésznek tanul, bízva abban, hogy a megszerzett tudást jól hasznosíthatja az írásban is. Bár igen kritikusan azt mondja, hogy eddig ha három-négy igazán jó novella került ki a tollából, a különféle elismerések, pályázati sikerek azt jelzik, hogy több is. Balázs azon túl, hogy immáron a városi könyvtárat vezeti, amelynek kollektívájában nagyon jól érzi magát, családapa is. Feleségével, Vicával két kislány boldog szülei. Húsz éve alkotnak egy párt, megjárták együtt Kanadát is. Amikor hazajöttek, Balázs sokáig benzinkutasként dolgozott. – Nem egy bölcsésznek való munka, de szabad légkör volt, mindenféle ember megfordult nálunk. Többet olvastam ott, mint most a könyvtárban – mondja. 2017-ben látta meg a könyvtár álláshirdetését, ami meglehet, hogy másoknak nem álomállás… – Én soha nem leszek tőzsdeguru vagy mérnök, abba kicsit belehalnék – fejtegeti, hozzátéve, hogy összetartó családjuk van, mindig segítik egymást. Nem tart a holnaptól, a sok pénz nem motiválja. Igyekszik gazdaságosan működni. Azt vallja, hogy a kreativitás és az összefogás hihetetlen dolgokra képes.

Pakson – bár alapvetően műszaki értelmiségi városról beszélünk – a lakosság 10-11 százaléka aktív könyvtárba járó. Ez fedi, vagy kissé meghaladja az országos átlagot. Huszonöt éve még a duplája volt. Tisztában van vele, hogy már soha nem lesz annyi, de mindig lesz, akinek erre igénye lesz.

– Feladatunk, hogy minőségi könyvszolgáltatást nyújtsunk – mondja az igazgató, aki nem tervezi fenekestől felforgatni az intézményt, de szeretné színesebbé tenni annak programjait. Szeretne egy támogatói bázist kiépíteni, több pályázaton részt venni és az olvasóközösséget is jobban belevonni a könyvtár életébe. Egy nyári olvasótáborra már nyertek forrást, s nagy esély van arra, hogy zöld könyvtári konferenciát is rendezzenek pályázati támogatással. Szeretne létrehozni egy irodalmi műhelyt, folytatni az óvárosi kulturális esteket. Az épülettel is akadnak teendők. Bízik benne, hogy jövőre kicserélik a nyílászárókat, mert télen hideg, nyáron meleg az épület, az emeleten nem ritka a 32 fokos hőség. Ezzel együtt sem lesz ez az épület modern könyvtári tér, ezért azt reméli, hogy egy évtizeden belül épül egy új könyvtár. Addig is vannak elképzelések nemcsak programokra, hanem például egy olvasópavilon létrehozására az épület szomszédságában, illetve egy minijátszótér kialakítására a gyermekkönyvtár melletti füves téren.

Az intézményvezető szerint a gyerekkönyvtár rendkívül népszerű, sok szülő keresi fel rendszeresen a gyermekével. A felnőttkönyvtárban is van egy nagyon erős mag, és egyre több új arc bukkan fel. Feladatuk – mint mondja – hogy az olvasókat igényes irodalom felé tereljék, és ez gyönyörű kihívás. Különösen most, amikor bár egyre több könyv jelenik meg, silányabb a minőség. Az új, felkapott kötetek két-három éven belül lekerülnek a polcokról, mert kifutnak, míg az igazán jó, értéket adó könyveket akár 100 év múlva is kezükbe veszik az emberek. Balázs mindezzel együtt hiszi, hogy eljön az olvasás reneszánsza. – Érezhetően egyre többen vannak, akik keresik a maradandó értéket ebben a zaklatott világban – fogalmaz.

Megjelent a Paksi Hírnök 2023. november 10-i számában.