Százig meg se állt az ASE!

Az új esztendő első bajnoki mérkőzését Körmenden játszotta az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata, és egy jó iramú, küzdelmes mérkőzésen győzelemmel indította 2024-et. Az óévet a Szolnok 92-86-os legyőzésével búcsúztató paksiak kerete továbbra is foghíjas volt. A hosszabb ideje bokasérüléssel bajlódó Gulyás és Pajor mellé csatlakozott a Szolnok ellen részleges bokaszalag szakadást szenvedett Radics is, míg Eilingsfeld és Sanadze visszatéréséről még nincs információ. A vendéglátó körmendiek a Kaposvár elleni 101-81-es nagyarányú vereségüket szerették volna kijavítani.

Hazai pontokkal indult a mérkőzés, Ihring és White révén tartotta a lépést az ASE. A negyedik perc elején Nicholson büntetői után 7-6-ot mutatott az eredményjelző. Körmendi triplára két paksi kettes jött, egyenlítettek a piros-kékek. Wooten zsákolása és Ihring középtávolija révén tapadtak az atomosok, majd Kovács és Nicholson közelije után a vezetést is átvették a kilencedik perc közepén. Kovács közelije után időt kértek a hazaiak 18-21-nél, de nem zökkentek ki a ritmusból a piros-kékek, Wooten büntetőivel és Nicholson távoli találatával nyerték az első tíz percet.

Wooten kétpontosával indított az ASE a második negyedben, és a következő percekben is irányították a játékot. Nicholson és Kovács Ákos révén őrizték 5-7 pontos előnyüket, rendre visszaverve a hazai felzárkózási kísérleteket. Ezután Ihring lett a gólfelelős, közelről és büntetőkből is szerezte pontjait. Aztán a nyolcadik perc tájékán egy triplával, és egy 2+1-es akcióval 46-48-ra feljött a Körmend, de Sövegjártó (az egykori szombathelyi) egy távoli találattal lehűtötte a kedélyeket. Az utolsó percben Ihring még két büntetőt és egy közelit is szerzett, nyolcpontos előnnyel mehettek az öltözőbe a piros-kékek.

Hazai triplára hat paksi pont érkezett válaszul a harmadik negyed első két percében, tíz pont fölé nőtt az előny. Ezután rontott dobások és eladott labdák következtek mind a két oldalon, amiből a vendéglátók jöttek ki előbb, és 57-64-re alakították az állást. A legjobbkor esett be White triplája, majd kétpontosa, tíz ponttal vezettek a paksiak a negyed közepén. Felzárkóztak a Rába-partiak 67-69-re, de jött egy újabb White-tripla, majd a büntetővonalra is odaállhatott a paksi hátvéd. Az elsőt bedobta, majd le kellett jönnie a pályáról, mert vérzett a könyöke, ezért a második büntetőt Kékesi tette a helyére. A negyed utolsó találatát Wooten szerezte közelről.

Nagyon megnyomta a negyedik felvonás elejét az ASE, Kovács közelije után Ihring két triplát – közte egy kétpontost – is bevágott, Nicholson büntetői után 73-88-at mutatott az eredményjelző hat perccel a meccs vége előtt. Nem adta meg magát a Körmend, és másfél perc alatt dobott nyolc ponttal visszajött a mérkőzésbe. Időt kért Sebastjan Krasovec, sikerült is rendezni a sorokat, White és Igring találataival 84-95-re ismét sikerült ellépni, két és fél perccel a vége előtt a hazaiak is időt kértek. Kicsit melegre sikerült az utolsó perc, de ekkor már faultkényszerben voltak a piros-feketék, és Nicholson keze egyszer sem remegett meg, mind a négy büntetője a hazai gyűrűben kötött ki.

Egis Körmend – Atomerőmű SE 92-100 (21-26, 27-30, 21-20, 23-24). ASE: Wooten Jr. 10, White 20/6, Kovács 11, Nicholson 24/3, Géringer -, Kékesi 1, Dorogi -, Sövegjártó 3/3, Kucsora -, Ihring 28/12, Wright Jr. 3.

A kép archív illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks