Eredményekről és tervekről is szólt a polgármesteri évértékelő

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Immár évek óta hagyomány, hogy az újév kezdetén a város vezetője számot ad az eltelt időről és egyben előre tekint és kijelöli az új év irányait. Egyszer egy rendezvényen jártam, ahonnan megpróbáltam időben eljönni, és amikor már úgy éreztem, hogy ez sikerülni is fog, valaki megszólított és megkérdezte, hogy elmondhat-e egy rövid történetet. Én igyekeztem udvarias lenni és igennel feleltem. Mire ő így kezdte rövid történetét: 1953-ban születtem. Most nem kívánok egy ilyen rövid történetbe belekezdeni, de kérem, engedjék meg, hogy a mai estén a hagyománytól, ha nem is nagymértékben, de eltérjek, hiszen nem csak egy év, hanem egy teljes polgármesteri- és önkormányzati ciklusnak is a végére érünk 2024-ben. Ezért kötelességemnek érzem, hogy számot adjak az elmúlt időről, a város polgáraival közösen megtett útról és az előttünk álló jövő terveiről is – kezdte évértékelő beszédét Szabó Péter polgármester a Csengey Dénes Kulturális Központban az újévköszöntő koncert előtt, amelyet a Budapest Klezmer Band adott.

– A mögöttünk hagyott közel öt esztendő olyan kihívásokat hozott az országnak, városunknak és a családoknak egyaránt, melyeket lassan egy évszázada nem tapasztalt az európai kontinens. A 2020-as év elején ránk törő Covid-járvány okozta egészségügyi, gazdasági, társadalmi kihívások nagy feladat elé állították Magyarország Kormányát, a települések és közintézmények vezetőit és a családokat is. A város vezetőjeként hatalmas öröm és büszkeség volt számomra megtapasztalni a paksi emberek összefogását, felelősségvállalását, törődő egymásra figyelését, odaadását. A járvány negatív következményeit még el sem felejtettük, amikor szomszédunkban kitört a háború, mely hatalmas sebességgel és gyökeresen formálta át hétköznapi életünket. Hiszen az elszabaduló energiaárak és vele együtt a harminc éve nem tapasztalt mértékű infláció óvatosságra és racionális döntések meghozatalára kényszerítette az ország és a város vezetését, de a családokat is. Hiszem, hogy ezekből a kihívásokból egy is sok és gyorsan magával sodorhatta volna városunkat, de mégsem így történt. Talpon maradtunk, mert összefogtunk, szükséges és ésszerű döntésekkel jó irányban tartottuk a város hajóját – összegzett a polgármester, majd így folytatta: És most talán néhányan azt gondolják, hogy mi mást is mondhatna a polgármester, különösen a választás évében. – Ezért is öröm, hogy a helyes irányokról és közösen elért eredményeinkről szóló elismerést nem én mondom ki, hanem országos és nemzetközi tekintéllyel bíró szervezetek, akik az elmúlt hónapokban az önkormányzat és a hivatal családokért, környezetvédelemért, gazdaságért, egyszóval a jövőnkért és a holnapért végzett szakmai munkáját jutalmazták rangos díjakkal. Hiszen az elmúlt időszakban családbarát, klímabarát és kamaszbarát város lettünk. Három Gyémánt díjat nyert 2023-ban Paks a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet által meghirdetett idei pályázaton. A Paksi BorBála, a TraffiPaks mobilapplikáció, valamint a TelePaks helytörténeti magazinja Az eltűnt városkép nyomában nyerte el a rangos elismerést. A harmincezer főnél kisebb lélekszámú települések között a 30. Virágos Magyarország versenyen első helyezést értünk el, mely nem csak a sok szép virágról, gondozott parkokról és közterületekről, hanem a fenntarthatóságról és a megálmodott jövőnkről is szól. És december hónapban elnyertük a Holnap városa díjat, melyet egy rangos, elismert tagokból álló bíráló bizottság adományozott városunknak, elismerve innovatív és környezetbarát beruházásainkat, mint például az elektromos közösségi közlekedés kialakítását, a kerékpárutak kiépítését, a faültetéseket, intézményeink energiaellátásában a megújuló energia egyre nagyobb arányát és az intézmények zöldfelületeinek növelését, az intelligens játszótereket kialakítását, valamint a Duna-part egy részének felújítását is – idézte fel Szabó Péter.

Köszönetét fejezte ki az önkormányzat munkatársainak, szakembereinek, képviselőinek a munkájukért, melynek – szavai szerint – minőségéről és eredményességéről a megítélt díjak árulkodnak.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– S hogy amiről árulkodnak a számok, arról is szeretnék most néhány mondatban számot adni. 2019 és 2023 között városunk mindennapi életének, azaz a kötelező és a nem kötelező, tehát vállalt önkormányzati feladatok biztosítása mellett uniós, saját és állami forrásokból mintegy 12 milliárd forint jutott fejlesztésekre, beruházásokra. Ebből közel 2,5 milliárd forintot költöttünk meglévő utak, járdák, közművek felújítására, újak létesítésére, tervezésére. Ezek mellett több jelentős beruházás is megvalósult, melyek közül kiemelkedik a Kurcsatov utcai tömbbelső felújításnak II. üteme közel 650 millió forint értékben. A lakótelepi központi park első ütemű rekonstrukciója, amely 2,1 milliárd forintból valósult meg, a Kápolna utcai bölcsőde épületének teljes körű felújítása, az elektromos buszpark beszerzése, valamint a kiszolgáló létesítmények kiépítése, a Pollack Mihály utcától északra fekvő lakóterület közművesítésének előkészítése és a Duna-part rekonstrukciójának első üteme – összegzett a polgármester, hangsúlyozva, hiszi, hogy csak akkor maradhatunk a holnap városa, ha városunk működésének alappilléreit a mindenki számára elérhető fejlődés, gyarapodás és biztonság adja. – Persze az sem árt, ha a jövőt mindig a jelen valódi helyzetéhez igazodva, kellő alázattal és szerénységgel tervezzük. És azokra fókuszálunk, akik a legnagyobb értéket jelentik közösségünk számára. Ezért is igyekeztünk az elmúlt években a lehető legtöbbet megtenni a paksi családokért és a következő években is az ő szolgálatukban fogjuk munkánkat végezni. Az idei évben is folytatjuk játszótereink felújítását, melyek a kor követelményeinek megfelelve interaktívak lesznek, és minden egyéb, gyermek és szülői igényt is kielégítenek. A képtárat új funkciókkal megtöltve kinyitjuk a családok számára, melynek első eleme lett a nagy népszerűségnek örvendő korcsolya pálya megnyitása. A strandszezon kezdetére átadjuk a felújított strandot. Még az idén rekortán borítást kap és teljesen megújul az ürgemezei futópálya, valamint a Kresz-park sportpályája is modern köntösbe öltözik – ismertette a városvezető.

Arról is beszélt, hogy a fenntarthatóság és a holnap zálogai a nevelési-oktatási, valamint egészségügyi intézményeink is. – A Kápolna utcai bölcsőde felújítása mellett az elmúlt években óvodáink infrastrukturális megújításán is dolgoztunk, és ennek folytatásaként uniós forrásból mintegy 1,4 milliárd forint értékben elvégezzük óvodáink teljes körű energetikai célú felújítását is. Paks város nevelési-oktatási palettáját gazdagítják a Pécsi Egyházmegye által elvégzett beruházások, melyek által új óvodával gazdagodott városunk, és a Balogh Antal katolikus iskola bővítésének első üteme is befejeződött az elmúlt évben. Jó remény van arra, hogy még az idén a Pécsi Egyházmegye által megkezdődik a második ütem kivitelezése is. Önkormányzatunk a következő években igyekszik minden lehetséges támogatást megadni ahhoz, hogy az állami fenntartásban lévő paksi iskolákban is megvalósuljanak azok a felújítások és beruházások, melyek a jövőt és fejlődést szolgálják – húzta alá.

Kitérve az egészségügyre azt mondta: Tudom, hogy napjainkban az egészségügyi szolgáltatás színvonalának megőrzése az egyik legnagyobb kihívás, hiszen az elmúlt évek gazdasági nehézségei néhány szükséges, ám fájó döntés meghozatalát kívánták az önkormányzattól. És e döntéseink következményeit akkor is veszteségként éljük meg, ha tudjuk, hogy lakosságszám arányosan a szakorvosi ellátottság – a gyermekorvosi ellátást is beleértve – az országos átlag felett van Pakson, csakúgy, mint a városunkban szolgáló orvosok átlagéletkora. De holnap és jövő nincs magas színvonalú egészségügyi ellátás nélkül, ezért mindent lehetséges eszközzel azon fogunk dolgozni, hogy az egészségügyi ellátás színvonala, biztonsága, a helyben elérhető szolgáltatások köre megmaradjon, vagy növekedjen – hangsúlyozta.

– A holnap azok teljesítményéből is épül, akikre ma büszkék vagyunk. És mi itt Pakson ma nagyon büszkék vagyunk élsportolóinkra, akik közül jó eséllyel többen is képviselik országunkat és Paks városát az idei párizsi olimpián. Büszkék vagyunk az NB I.-es csapatainkra, különösen is futballistáinkra, akik az őszi szakasz végén vezetik a bajnokságot. Büszkén jegyzem meg, hogy a Paksi FC az ország ötödik legnépszerűbb focicsapata, jelenleg kétszázötvenötezer ember támogatja. Az önkormányzat az élsport támogatása mellett jelentős összeget fordít az utánpótlás-nevelésre is, tehát azok tehetségének és egészségének fejlesztésére, akik a jövőt jelentik városunknak – mondta Szabó Péter, hangsúlyozva, hogy mindez igaz a kulturális és civil szervezetekre is, melyek kötelékében sokan bontogatják szárnyaikat, vagy találnak befogadó, támogató közösségre. – Örömmel jelentem be, hogy az idei évben visszaállítjuk a város civilszervezetinek költségvetési támogatását – emelte ki.

– A holnap városának pilléreiről beszéltem eddig, és szándékosan hagytam a legvégére a gazdaságot. Gondolataink lassan egy évtizede a Paks 2 körül forognak. A két új blokk létesítése városunk és az itt élő családok jövőjének, fejlődésének záloga a következő ötven évben. Számunkra nincs alternatívája az erőmű bővítésének. Ezért is tárgyalunk folyamatosan a minisztériumok és a Roszatom illetékeseivel, és dolgoztunk rengeteget a városfejlesztési terveken. Készen állunk egy 40 milliárd forintos városfejlesztési tervcsomaggal, melynek legjelentősebb elemei többek között egy új városi sport- és szabadidőközpont megépítése, valamint a gyógyászati központ harmadik ütemének megvalósítása is, melynek keretein belül az egynapos sebészeti ellátás is újra indulhat. Bízunk benne, hogy az előttünk álló egy-két évben a terveinkhez szükséges kormányzati forrás is megérkezik és az erőműépítéssel párhuzamosan a városfejlesztési terveink megvalósítását is magasabb fokozatra kapcsolhatjuk majd. De miközben napjaink jó részét a jövő köti le, nem szabad elfelejtkeznünk a jelenükről sem. Hiszen a városunk működéséhez szükséges adóbevételek jelentős része az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től származik. A város nevében köszönöm a cég vezetőinek és munkavállalóinak mindennapi erőfeszítéseiket, mellyel az ország és városunk működéséhez is jelentősen hozzájárulnak, hiszen az ország energiaellátása és a városi adóbevételek mellett Paks életének számos területén számíthatunk az atomerőmű együttműködésére. Jövőnk szempontjából is örvendetes, hogy az elmúlt évben sikerült az üzemidő-hosszabbítás engedélyeztetése. Végül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a városban működő további cégek, kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, hogy számos paksi családnak biztosítanak megélhetést és jövőt, és adóforintjaikkal városunkat is támogatják – összegzett a polgármester.

Konrad Adenauert idézve azt mondta: „a legkisebb közösség sem működik egymásba vetett bizalom és önzetlen összefogás nélkül.” – Hiszem, hogy a gondolat igazságát városunk közössége 2023-ban is bizonyította. Ezért most köszönetet mondok magam és a város vezetése nevében az egészségügyben, a szociális területen, a köznevelésben, a rendvédelemben, a kereskedelemben, az önkormányzat hivatalaiban és a város cégeiben dolgozóknak egész éves áldozatos szolgálatukért. Köszönöm az együttműködést a város minden partnerének.

Zárógondolataiban azt mondta: Az ember az egyetlen létező, mely képes az időt érzékelni. Ezért ha át is léptünk az újesztendőbe szívünkben mégis egy kicsit a múltban maradunk. A kérdés, hogy mit hozunk át és mi marad ott. Kívánom, hogy maradjon 2023-ban minden ami kudarc, veszteség, kicsinyhitűség, mindaz, ami nem méltó az emberhez. De hozzuk át tiszta értékeinket, az összefogást, a reményt, a jövőbe vetett hitet és a szeretet megannyi arcát. Kívánom, hogy 2024 teljen egészségben, testi-lelki gyarapodásban, a lélek békéjében és legyen mindannyiunk számára boldog az új esztendő, mely elhozza a világ számára az áldott békét.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az évértékelő beszédet követően a Budapest Klezmer Band adott koncertet. A zenekar 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A koncerten közreműködött Jordán Adél, a budapesti Katona József Színház művésze.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az estet pezsgős koccintással zárták, ahol pohárköszöntőt mondott Süli János országgyűlési képviselő.