Népszerű volt a múzeumi program

Kimagasló érdeklődés mellett folytatódott a Helytörténeti esték programsorozat a Paksi Városi Múzeumban. A Németek Pakson és Tolnában a 18-20. században című előadást a Pécsi Tudományegyetem két nemzetközi hírű kutatója: Dr. habil. Vitári Zsolt PhD a PTE BTK TTI Új- és Modernkori Történeti Tanszék egyetemi docense, a PTE BTK Történettudományi Intézet igazgatója és Dr. Márkus Beáta PhD a PTE BTK Német Alapítványi Tanszék adjunktusa tartották. Az előadás a Németség Pakson elnevezésű kutatási program első állomása volt, tájékoztatott dr. Fazekas Ferenc, a Paksi Városi Múzeum igazgatója.

Forrás: TelePaks

Dr. Vitári Zsolt docens, a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézetének igazgatója elsősorban a németek 18. századi betelepítéséről beszélt. Térképen illusztrálta, hogy Tolna vármegye az 1700-as években mely Sváb-Törökország néven összefüggő terület részét képezte.

Dr. Márkus Beáta PhD, a PTE BTK Német Alapítványi Tanszék adjunktusa a magyarországi németség 20. századi történetét elevenítette fel. Elmondta: az 1946-os kitelepítés súlyos csapást mért a Paks környékén élő németségre, és átalakította a térség gazdasági-társadalmi szerkezetét is. Ebben a térségben nagyon sokan szöktek vissza Magyarországra, hiszen ezt az országot tekintették hazájuknak – tette hozzá.

A rendezvényen részt vett Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, aki örömmel tapasztalta a téma iránti nagy érdeklődést. Kiemelte, abban bízik, hogy a paksi németségről kiadvány formájában is olvashatnak majd.