Lantos Csaba: A 2030-as éves energiaszükségletének felét az atomenergia biztosítja majd

Magyarország a megújuló energiákra és a nukleáris energiára alapozza a jövőjét – fogalmazott Lantos Csaba Csaba az új kiskunhalasi naperőmű átadásán. Az energiaügyi miniszter hozzátette, a szükséglet felét a Paks I. és Paks II. atomerőművek fogják fedezni a 2030-as években.

Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy a pandémia és a háború bebizonyította, hogy az energiaszuverenitásnak nagy értéke van. A közelmúltban éppen ezért „óriási beruházások” valósultak meg annak érdekében, hogy nagyobb energiaszuverenitásra tegyen szert az ország. Jelenleg 5600 megawattnyi naperőmű van Magyarországon, tavaly ebből 1600 megawattnyi új erőmű létesült. A miniszter hozzátette: hogy a 2030-as éves energiaszükségletének felét a Paks I. és a Paks II. erőművek fogják termelni, és ezek mellett a naperőművekre kell alapozni.

Lantos Csaba szerint a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra kétszázezer háztartási napelem települjön, de ez már most teljesült, a kitűzött időpontig a háromszázezret is el fogja érni ez a szám. Megemlítette a Napenergia plusz programot is, amelyről azt mondta: már csaknem 24 ezer háztartás pályázott a támogatásra.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztés mellett fontos az energia tárolása is, ennek egyik módja az akkumulátorokban való tárolás. – Az autóipar mellett Magyarország egy „akkumulátorgyártó nagyhatalom is lesz”, és aki képes akkumulátort gyártani, az képes lesz arra is, hogy a naperőművek mellé is tegyen akkumulátorokat – emelte ki, hozzátéve, hogy éppen ezért az elkövetkező évek támogatáspolitikájának fókuszába kerülnek az energiatárolásra vonatkozó beruházások is. – A kormány határozottan a zöld, fenntartható energia fejlesztésének és tárolásának irányába szeretne elmozdulni – szögezte le a miniszter.

A Phlegon Csoport új kiskunhalasi, 48 megawatt teljesítményű naperőműparkja az avatás napján, 2024. január 30-án. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az új, 48 megawatt teljesítményű erőmű átlagosan 2400 napsütéses óraszámmal számolva évente 85,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termel, ami 34 ezer háztartás éves áramszükségletét lesz képes fedezni. A létesítmény 23 milliárd forintból épült meg, amelyet teljes mértékben a beruházó Phlegon Csoport fedezett.