Korszerűsítik a városi könyvtár nyílászáróit

Nyílászárókat cserélnek a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár épületén. A beruházást Szabó Péter polgármester jelentette be február 5-én sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint az önkormányzat 30 millió forintot fordít arra, hogy komfortosabbá és méltóbbá tegye a védett épületet.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A könyvtár fő homlokzatának nyílászárói egy 2014-es beruházásban már megújultak, akkor azon a részen szigetelés is megvalósult. Ezt követően a vizesblokkok nyílászáróinak cseréje is megtörtént. Most 30 millió forint önkormányzati forrásból a könyvtár oldalsó homlokzatainak nyílászáróit is korszerűsítik. Szabó Péter azt mondta, fontos, hogy az intézmény olyan állapotba kerüljön, amely méltó Paks városához és egy védett épülethez, illetve a könyvtár úgy tudjon működni, hogy az ideérkezők komfortérzete is javuljon. Emellett energiahatékonysági célok is befolyásolták az önkormányzat döntését a könyvtár minél gazdaságosabb fenntartása érdekében. A felújítást a Hanolfer Kft. végzi. A 19 alumínium nyílászáró beszerelésén kívül kisebb szakipari javításokra is sor kerül, mint például a meglazult vakolat helyreállítása, a csatornák kitisztítása, illetve a kilógó kábelek elrejtése. A kivitelező tájékoztatása szerint a munkálatok április elejére befejeződnek. Nagy Balázs, a városi könyvtár igazgatója elmondta, hogy a korszerűtlen nyílászárók rengeteg problémát jelentettek az intézménynek. Nyáron sokszor 32 Celsius-fok volt az olvasótérben, nem lehetett szellőztetni, illetve a nem megfelelően záródó ablakok miatt minden zaj beszűrődött, és energetika szempontból is voltak problémák.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A munkálatok miatt a felnőtt könyvtárban szünetel a könyvtári dokumentumok kölcsönzése február 19-ig. Ennek megfelelően alakították ki a könyvek kiadási határidejét. A lejárt kölcsönzési idejű dokumentumokat a Kincskereső Gyermekkönyvtárban le lehet adni, amely a megszokott módon tart nyitva.

Ruff Anita