Szijjártó Péter: Paks II. az energiaellátás garanciája lesz

Ütemesen, zavartalanul folynak a paksi atomerőmű bővítési munkálatai, minden esély megvan arra, hogy a mérföldkőnek tekinthető első beton öntésére sor fog kerülni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: paks2.hu

A tárcavezető az MTI beszámolója szerint telefonon tárgyalt nemrég Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés állását, ahogy rendszeresen teszik, hogy minél előbb át lehessen adni a beruházást. – Az építkezés ütemesen és zavartalanul folyik, tavaly év végén lezárult a 2,7 kilométernyi résfalazás, most a talajszilárdítási munkálatok zajlanak, amelyek nagyon fontosak a leendő erőmű biztonsága szempontjából – tájékoztatott, hozzáfűzve, hogy ezzel a jövő év közepére fognak végezni. Összesen 70 ezer cölöpöt kell változó mélységben elhelyezni a földben, mostanáig háromezer készült el. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan megkezdték azon létesítmények kialakítását is, amelyek az atomerőmű építésében vízválasztónak számító első beton öntéséhez lesznek szükségesek. – A jelenlegi menetrendet, úgy néz ki, hogy tudjuk tartani, hogy az idei esztendő végéig az első beton öntésére sor fog kerülni, az ehhez szükséges teszteket már februárban meg fogjuk tudni kezdeni – jelentette ki.

A miniszter közölte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal már kiadott minden szükséges engedélyt a most zajló és a küszöbön álló munkák tekintetében, és folyamatosan dolgoznak a szakemberek azon, hogy az újabb és újabb engedélykérelmeket beadják. Szavai szerint ebben nagy segítség az, hogy az Országgyűlés nemrég elfogadta a nukleáris biztonsági törvény módosítását, amelynek értelmében az engedélyezési folyamat sokkal egyszerűbb lett, így a beruházás a biztonsági követelmények maximális figyelembevétele mellett is gyorsabban tud haladni, mint eddig. Úgy tájékoztatott, hogy várhatóan áprilisban megkezdődik a reaktortartály gyártása, ehhez az alapanyagok beszerzése már zajlik, míg a szintén hosszú gyártású idejű berendezések közé tartozó olvadékcsapda áprilisra vagy májusra el is fog készülni.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a paksi bővítés nyomán hazánk jelenlegi nukleáris kapacitása a duplájára fog nőni, márpedig a szuverenitásnak rendkívül fontos összetevője az energiabiztonság. A két újabb reaktorblokk építésével körülbelül 70 százalékra fog emelkedni az atomenergia részesedése Magyarország villamosenergia-ellátásában, csökken az importkitettség, a földgázimport, és így az ország jóval kevésbé lesz kitéve a nemzetközi energiapiac viszontagságainak, viszont jelentős lépést tesz a környezetvédelmi erőfeszítések terén. – Tehát jó hír, hogy Pakson ütemesen, zavartalanul folynak az új atomerőmű építésének munkálatai, az új paksi reaktorblokkok garanciát fognak jelenteni rá, hogy Magyarország energiaellátása a következő évtizedekben is biztonságban lesz, és a garanciát jelentik ezek a reaktorok arra, hogy a rezsicsökkentés eredményeit fenn tudjuk tartani, és a környezetünket is jobban meg fogjuk tudni védeni – összegezte a külgazdasági és külügyminiszter.