Elfogadta a képviselő-testület a város 2024-es költségvetését

A 2024-es költségvetési rendeletet is tárgyalta Paks város képviselő-testülete február 14-i ülésén. A büdzsét előzetes egyeztetés követően, 18,7 milliárd forint főösszeggel, egyhangúlag fogadta el a testület.

Forrás: TelePaks

Kilenc napirendi pontot tárgyalt Paks város képviselő-testülete február 14-i ülésén a Városházán. A közérdekű bejelentések között Mezősi Árpád képviselő (PDF) a helyi autóbuszjáratok közlekedési útvonalán még ki nem épített megállókról érdeklődött. – A peronok kiépítése jelenleg is zajlik – tájékoztatta a képviselőt Szabó Péter polgármester. Heringes Anita képviselő (PDF) a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatója kettős jogviszonyának vizsgálata ügyében érdeklődött. Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző válasza szerint még egy nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a szakvélemény teljes legyen a megalapozott döntéshez. Amint az állásfoglalás megérkezik, döntenek az ügyben. Barnabás István képviselő (PDF) a Protheus Holding Zrt. jogutód nélküli megszűnését követően korábban indítványt tett arra, hogy a képviselő-testület januári ülésére a végelszámoló készítsen beszámolót a cég vagyoni helyzetéről, kifizetéseiről és szerződéseiről. Kérte, hogy a beszámolóról a testület tárgyaljon, de azt tapasztalta, ez nem történt meg. Szabó Péter polgármester tájékoztatta a képviselőt arról, hogy a beszámoló elkészült, amelybe a zrt. adatszobájában Barnabás István beletekinthet. Elhangzott az is, hogy a következő ülésen, zárt keretek között tárgyalja majd a beszámoló összefoglalóját a testület.

Az első napirendi pont témája Paks Város Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek megállapítása volt. A képviselők arról döntöttek, hogy az elkövetkezendő három évre nem számolnak adósságot keletkeztető ügylettel.

A következőkben a 2024. évi költségvetésről és a végrehajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletet tárgyalták. Szabó Péter előterjesztésében elmondta: a költségvetés összeállításánál fontosnak tartották, hogy az önkormányzat magas színvonalon lássa el a továbbiakban is kötelező feladatait. Hozzátette: idén is súlyos terhet jelent a mintegy 1 milliárd 855 millió forint szolidaritási hozzájárulás, amit a nehezebb sorsú önkormányzatok érdekében fizet Paks az államkasszába. A 2024-es költségvetés egyensúlyban van, főösszege 18.711.284 ezer forint. – A bevételek jól alakulnak, a közhatalmi bevételek pedig kiemelten – folytatta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a bölcsődék, az óvodák és a kulturális ágazat támogatása növekszik, az egyesületek, civil szervezetek támogatása pedig visszaáll a két évvel ezelőtti szintre, illetve annál magasabb is lesz. – A tervezett beruházások között szerepel a strand, a futópálya teljes körű felújítása, kerékpáros pumpapálya megvalósítása, játszóterek fejlesztése, interaktív játszóterek kialakítása, a Gárdonyi kilátó környezetének megújítása, a Kresz-park felújítása, a dunai csónaklerakó kialakítása, valamint kormányzati támogatástól függő a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítása és a főutca könyvtártól Szent István térig tartó szakaszának rekonstrukciója is – összegzett. Szabó Péter felsorolta a város által az elmúlt évben elnyert díjakat, elismeréseket.

Heringes Anita képviselő (PDF) szerint az a lényeg, hogy az embereknek milyen a közérzete Pakson, és a költségvetés összeállításánál arra kell törekedni, hogy jól érezzék magukat a városlakók. Felidézte, hogy négy fordulós egyeztetéssel tárgyalták a költségvetést januárban, és az ellenzéki képviselők javaslatainak egy része is beépült az előterjesztésbe; az egyéni képviselők körzetében is indulhatnak beruházások. Heringes Anita felvetette: a képtár fűtésének korszerűsítése, az épületben játszóház kialakítása is szóba került az informális egyeztetés kapcsán, így nem érti, hogy a polgármester miért szavaztatta meg a lakossággal, hogy mi legyen az épület további funkciója? Szabó Péter válaszában elmondta, hogy a szavazás során a paksiak véleményére kíváncsiak, így annak ellenére, hogy jelentkezett érdeklődő a játszóház kialakítására, nem biztos, hogy ez is lesz a funkciója.

Barnabás István képviselő (PDF) szerint egyre kisebb a beruházásokra fordítható pénz és a működési költségek egyre nagyobbak, ezt szükséges újra gondolni, és növelni kellene a bevételi oldalt is. Kiemelte: örül a köztisztviselők és az önkormányzati dolgozók béremelésének, és annak, hogy ezt a képviselők konszenzussal elérték az előzetes tárgyalások során. A képviselő beszélt arról is: örülne, ha az új városközpont felújítása elkezdődne, és az utcafelújítási program is folytatódna. Szabó Péter úgy reagált, hogy globálisan tekint a városra, és olyan jellegű beruházásokat szeretne megvalósítani, amelyek mindenki érdekét szolgálják. A főutca felújításának tervezése kész, amint megérkezik a szükséges forrás, folytatódik.

Szántó Zoltán alpolgármester szerint az idei egy jól összerakott rendelet. Leber Ferenc alpolgármester arról beszélt, hogy a költségvetés vitája különböző szinteken zajlik, összeállítását komoly tervező munka előzi meg, amely a város fejlesztése irányában zajlik. Ulbert Sándor képviselő (Fidesz-KDNP) megköszönte mindenkinek a munkáját, és a legfontosabbnak tartja, hogy konszenzust találtak.

A költségvetési rendeletet a név szerint szavazáson egyhangúlag fogadta el a testület.

A következőkben módosították a lakáscélú helyi támogatásokról szóló rendeletet azzal a tartalommal, hogy emelni szeretnének ezen támogatási formák keretösszegén. A fiatal szakképzett pályakezdők Pakson történő letelepedésének helyi támogatásáról szóló önkormányzati rendelet is módosult, itt is emelkedik a keretösszeg.

Ezt követően a 2024/2025-ös tanévre vonatkozó intézményi felvételi körzeteket véleményezték, valamint módosították a Paksi Polgármesteri Hivatal, Paks Város Önkormányzata és az önkormányzat által fenntartott intézmények lakás célú munkáltatói kölcsönszabályzatát, majd határozott a testület ingatlanértékesítésről is.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők a Tisztes Polgár kitüntetés adományozásáról. A kitüntetést a képviselő-testület azon több mint húsz éve paksi lakhelyű, köztiszteletben álló személyek részére adományozza, akik a város életében jelentős szerepet töltenek be, és akik személyes emberi példamutatásuk és életpályájuk révén a város megbecsült polgárai. A kitüntetésben évente ketten részesülhetnek. 2024-ben az elismerést Kern Tatyjanának, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsa elnökének, valamint Ujvári Dávid táncpedagógusnak, a Tűzvirág Táncegyüttes tánckarvezetőjének, koreográfusnak ítélte oda a testület. A Tisztes Polgár kitüntetést a március 15-i ünnepi esten adják át.

A képviselő-testületi ülés teljes terjedelmében visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornáján.