Péntektől nyitva a felújított piactéri vizesblokk

Fotó: TelePaks

Megtörtént a piactéri vizesblokk műszaki átadása február 22-én. Solymos Attila műszaki ellenőr a szakemberek, a kivitelező és az üzemeltető, valamint az önkormányzat képviselői részvételével zajló eseményen arról tájékoztatott, hogy a műszaki átadás-átvételi eljárást már az elmúlt év végén elkezdték, a létesítmény technikai és egyéb berendezéseit ellenőrizték és beüzemelték, a próbaüzemek is megtörténtek. A vizesblokk üzemképes, biztonságos, rendeltetésszerű használatra alkalmas, tette hozzá.

Mireider László, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője szerint az 1995-ben épült vizesblokk a korábbi állapota miatt már megérett a felújításra. A tető beázott, a tetőszerkezet tartószerkezete elkorhadt, a belső falak burkolata lemállott, a női vizesblokk le volt zárva hosszú ideje, a férfi vizesblokkban pedig csak egy szanitert lehetett használni. A falakon belül a vascsövek szétrohadtak, a szennyvíz pedig a padozatba, illetve a falba folyt el. Az épületet nem lehetett megfelelően takarítani sem. Cserére szorultak a föld alatti berendezések is, mivel a fák gyökerei benőtték a szennyvízcsatornát, sorolta az osztályvezető.

Fotó: TelePaks

A 2023 őszén elkezdődött beruházás során átépítették a külső közműveket, megjavították a térkőburkolatot. Kicserélték a tetőt, hőszigetelő szerkezeteket alakítottak ki a padozatban, valamint a födémen, a teljes belső alapterületet átszervezték. Mozgáskorlátozott vizesblokkot alakítottak ki, ehhez az összes falat kibontották, ezért új alaprajzot kellett készíteni. Kettő helyett egy központi bejáratot hoztak létre. A falszigetelés megépítése magával vonta, hogy az összes villamos hálózatot és fűtésrendszert át kellett alakítani. Mireider László szerint a központi beléptető rendszer nagy értékű eleme a beruházásnak. A vizesblokk folyamatosan, éjjel-nappal üzemel majd, ráadásul mozgáskorlátozott illemhellyel, ami a műszaki osztály vezetője szerint a vármegyében egyedülállónak mondható.

Ulbert Sándor, a kettes számú választókerület önkormányzati képviselője szerint az igényesen, a 21. századi követelményeknek megfelelően kialakított új vizesblokk hiánypótló a Paksra egyre nagyobb számban érkező turisták szempontjából is, akik euróval is fizethetnek a szolgáltatásért az automatánál.

A vizesblokkot a DC Dunakom Zrt. üzemelteti. Az általuk elvégzett piperetakarítást követően, az illemhelyet február 23-án, a piaci nappal egyidejűleg nyitják meg.