Jó napot, mi újság? – Kocsner Gábor

Soha nem akartam semmi lenni, és ez majdnem sikerült – így fogalmazta meg ars poeticáját Kocsner Gábor. Feleségét egy keleti harcművészetnek köszönheti, a színjátszást egy közös buszozásnak, azt pedig, hogy Tolna megyében nőtt fel, valójában az asztmájának.

Kocsner Gábor. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Közelebbi ismeretségünk nagyjából másfél évtizedes, de az utóbbi időben csak futólag találkozom Gáborral. Szó szerint futólag, néhanapján látom futótársaival erre-arra a városban. Ez a kis – korábban Atomcsigák névre hallgató, újabban Atomcity Runnersként emlegetett – csapat fontos az életében. A covid idején is segítettek egymásnak nem belebolondulni a bezártságba. Most már talán azt is el lehet árulni, hogy megesett, hogy egyenként kiszivárogtak a városon kívülre, s onnan együtt futottak. De még ennél is fontosabb, hogy amikor egyikük-másikuk tényleg a négy fal közé kényszerült a járvány miatt, a többiek aszfaltrajzokkal vagy közös énekléssel igyekeztek mosolyt csalni az arcára. Persze nem egyszer inkább a meghatottság és az öröm könnyeit sikerült. Gábor számára kihívást, s egyben sikerélményt a 20-30 kilométeres távok jelentenek, ilyenkor van idő amolyan belső utazásra is. Mostanság azonban egy komolyabb műtét miatt csak áhítozik a hosszabb távok után, be kell érnie 4-5 kilométerrel. Az végül is nem derült ki a beszélgetésünkből, hogy mióta fut, mert annyi érdekes fordulat volt az életében, hogy mindenre nincs idő kitérni.

Családja a Pest megyei Mendéről került Faddra, édesanyja ott kapott körzeti orvosi állást. Egyéb okok mellett a vidéki lét mellett az szólt, hogy Gábor és édesapja is asztmás volt. Akkoriban levegőváltozást javasoltak az orvosok. Meglepő módon 23 éves koráig Szekszárd volt a fókuszban. Ott érettségizett, tanult szakmát, Pakson még csak nem is járt. Szinte az első ide vezető útja sorsfordító volt, ekkor ismerte meg Emőkét. Wing tsun edzésre jártak együtt. A keleti harcművészetek iránti érdeklődésük nem tartott sokáig, kapcsolatuk viszont igen. Jövőre ünneplik a 30. házassági évfordulójukat. A tervek szerint Skóciába mennek majd a jeles alkalommal, mert az Emőke egyik álma… Három gyermekük már felnőtt: Peti villamosmérnök, Budapesten él, Marci betanuló primerköri gépész, Emma pedig most kezdte az egyetemet keleti nyelvek és kultúra szakon.

A család és a sport mellett a kultúrának is komoly szerepe van Gábor életében, és itt nem csak arra kell gondolni, hogy nála a rockzene iránti rajongás nem merült feledésbe a kamaszkorral, s ma is szívesen jár koncertre, fesztiválra. Hanem arra is, hogy amatőr színjátszóként jelenleg is részt vesz az Okuláré projektben, ami eredetileg felolvasószínház, de ők szeretik megadni a módját. A paksi színjátszás, drámajáték egy véletlennek köszönhetően került a látókörébe. Nemes egyszerűséggel együtt utazott egyszer a buszon Hefner Erikával, aki elhívta a drámacsoportjába, amely akkor a Pro Artis Művészeti Iskolában működött. Ennek eredményeként egyszer hol a művelődési központ névadója kapcsán rendezett Csengey Dénes-műsorban találta magát, hol A kaktusz virága című darab főszerepében – mindkét eddigi előadás telt házas siker volt –, hol a várost bemutató első imázsfilmben. A felkérés az utóbbinál is meglepetésszerű volt számára, az élmény viszont életre szóló: még most is úgy emlékszik a forgatásra, mintha tegnap lett volna. – A televízió szerkesztőségében találkoztunk, csak a filmbeli feleségemet ismertem. Leültünk az asztal körül, és mondták, hogy no akkor játsszuk el a családi ebédet. Mi szedtünk a nem létező leveses tálból a nem létező tányérokba, Kövi Gergő és Babai István pedig azt mondták, ez így jó lesz – idézi fel. Később is játszott a paksi amatőr filmesek néhány kisjátékfilmjében. Ennek kapcsán jegyzi meg, hogy mára már megfogalmazta az ars poeticáját, ami – mint nevetve árulja el – így szól: soha nem akartam semmi lenni, és ez majdnem sikerült is.

Ez valójában a pályájára is igaz, hiszen először azt hitte magáról, hogy nem fog leérettségizni sem, aztán végül a Pécsi Tudományegyetemen mesterfokozatú diplomát is szerzett, sőt még a záróbeszédet is ő mondta. Volt néhány vargabetű a pályafutásában, s nehéz időszakok is, de immár húsz éve az RHK Kft.-nél dolgozik. Fegyveres biztonsági őrként kezdte, öt évvel ezelőtt azonban egész más, hozzá sokkal inkább illő munkát végez: képzési referensként dolgozik. Jó a cég, jók a kollégák, és a munkáját szereti. – Kellő önállóságot kapok, és lehet alkotni – indokolja.

Szabó Vanda