Sikeres év után már az olimpiára készülnek

Hosszú évek óta a magyar sakksport meghatározó szereplője az Atomerőmű SE sakkszakosztálya, a csapatbajnokságokon és az egyéni versenyeken is hozzák a jó eredményeket. Február elején már hírt adtunk róla, hogy a szövetségi kapitányok személyéről döntött a Magyar Sakkszövetség elnöksége, a döntés szerint a szeptemberi, budapesti sakkolimpián a férfi „A” válogatottat Ács Péter, a női „A” válogatottat Fodor Tamás Jr. irányítja, mind a ketten a paksi csapat meghatározó versenyzői. Magyarország 2024-ben sakkolimpiát rendez, és ennek ideje alatt a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) Budapesten ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A sikeres tavalyi év és az olimpia kapcsán Gosztola Istvánt, az ASE sakkcsapatvezetőjét kérdeztük.

Gosztola István. Forrás: TelePaks archív

– Milyen eredményekkel büszkélkedhetett tavaly a szakosztály?

– Nagyon sikeres volt a 2023-as sakkévünk, pár dolgot kiemelnék belőle. Második helyen végzett a szuperligában a sakk csapatbajnokságon az ASE első csapata. Az utolsó fordulóban egy bravúrral megvertük az Ajkát 8-4-re, és így léptünk fel a második helyre. Már régen nem voltunk ezüstérmesek. Ami a „B” csapatunkat, a csikócsapatot illeti, ők megnyerték a bajnokságot a második vonalban. Alapvetően ifjúsági játékosokra támaszkodunk ebben a csapatban, rajt-cél győzelemmel végeztek az első helyen. Ezenkívül még kiemelném az ifjúsági csapatbajnokságot, ami a legrangosabb ifjúsági verseny, és mutatja az utánpótlás színvonalát. Most sikerült tizenkettedik alkalommal megnyernünk, még az Ács, Berkes, Papp korosztály kezdte el nyerni a bajnokságokat. Mindig ott voltunk ebben a bajnokságban is a dobogóért való küzdelemben, most végre megint sikerült. Most már mi is azt a filozófiát követjük, amit a paksi focicsapat, a tehetséges fiatalokat hozzuk mindig feljebb, emellett csökkentjük a külföldiek számát, és az átlagéletkor 30-35 év között lehet. A szuperligában tízfős csapatok vannak, egy ifi és egy női játékos – a szuperligában Vajda Szidónia játéka kötelező, és maximum két külföldi lehet a keretben. A második vonalban még maradtak a tizenkét fős csapatok, ott ugyanúgy kötelező egy ifi és egy női – Iván-Gál Hanna – játékos szerepeltetése. Ami még a tavalyi jó szereplések sorát tovább bővíti, az Berkes Ferenc szereplése a bakui világkupán. A kieséses rendszerű, 128 játékost asztalhoz ültető versenyen a legjobb 16 közé jutott, úgy, hogy négy erős nagymestert, többek között Borisz Gelfandot is legyőzte. Ezért a teljesítményért megkapta a 2023-as év legjobb magyar férfi sakkozója címet! A saját nevelésű játékosainkat szívesen szerepeltetjük, nagyon szép sikereket ért már el Kaczúr Flórián, aki 15 éve tagja az ASE-nak. Másodszor teljesítette a nagymesteri normát, még egy olyan versenyen kell részt vennie, ami a kritériumoknak megfelel, és akkor valószínűleg ő lesz a következő saját nevelésű nagymesterünk. A szuperligában a negyedik fordulóban (február 18.) Szombathelyen nyert a csapat 8-2-re, és feljött a második helyre. Bízom benne, hogy a dobogón végzünk, mivel már túl vagyunk két rangadón, és a többi meccs, az inkább nekünk áll. A második csapat most kikapott Szombathelyen, és visszacsúszott a hetedik helyre. A végső eredményre nem mernék tippelni, mert ott most nagyon-nagyon megerősödött a konkurencia. Valószínű, hogy a tavalyi eredményüket nem tudják megismételni, a cél a tisztes helytállás, egytől a hatodik helyig.

– A két szövetségi kapitány mellett ki az, akinek esélye van az ASE-ból bekerülni a budapesti olimpiai csapatokba?

– A hazai rendezés miatt több válogatott is indulhat a férfiaknál, „A” és „B”, a nőknél szintén két csapat, és ezenfelül még egy férfi U25-ös csapat is lesz. A szélesebb, „A” keretben a férfiaknál Berkes Ferenc és Kozák Ádám is benne van, a „B” csapatban pedig Papp Gábor, az U25-ben pedig Krstulovic Alex. A nőknél az „A” csapatban Vajda Szidónia, a „B”- ben pedig Iván-Gál Hanna szintén esélyes. Tehát ha minden összejön, akkor a két szövetségi kapitánynak és hat ASE játékosnak szurkolhatunk a budapesti sakkolimpián. Végül is a végén négyfős csapatok lesznek, egy tartalékkal, tehát amikor júliusban kihirdetik, akkor derül ki, hogy ki az, aki részt vehet. Érdekesség, hogy február 14-én nagy ünnepséget tartottak Indiában, az előző olimpiai versenyek helyszínén, és az olimpiai lángot elküldték Magyarországra. Budapesten szeptember 10. és 23. között kerül sor a versenyekre, ami mellett még nagy ünnepségek is lesznek, ugyanis az 1924-ben alapított FIDE akkor ünnepli majd századik évfordulóját. Úgyhogy ez is egy nagyon nagy esemény lesz a nyári olimpia után, 199 ország küldöttei jöhetnek. Én úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban sokszor erőn felül teljesítettek a válogatottjaink. Indiában a magyar férfi válogatott nyolcadik, a női pedig tizenegyedik lett, ez kész csoda volt. Az Eb-n a férfiak kilencedikek lettek, a nők egy kicsit hátrébb végeztek, reméljük, hogy ezek a meglepetés eredmények az olimpián is folytatódnak, és esetleg egy még nagyobb siker születik.