Jákli Gergely: a talajszilárdítás keretében összesen 1,5 millió méternyi furat készül

A fenntarthatóságot és az atomenergiát állította fókuszába az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szegedi konferenciája, ahol Paks II. is kiemelt téma volt.

Forrás: Paks II. Zrt.

– Elkötelezettek vagyunk Paks I. üzemidő-hosszabbítása ügyében és Paks II. megépítésében – mondta Gulyás Tibor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára Szegeden, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetében. Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) első interdiszciplináris energetikai konferenciáján a fenntarthatóság és az atomenergia volt a téma. Az eseményen részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy nukleáris alapú energiatermelés nélkül nincs biztonságos, klímabarát áramellátás amellett, hogy a megújuló energiaforrások alkalmazása is fontos.

Dr. Kiss Csaba az ETE elnöke, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a nukleáris energia szerepe Magyarországon kiemelt jelentőségű. Az MVM stratégiájában kulcskérdés a Paksi Atomerőmű termelésének hosszú távú fenntartása, valamint a Paks II. projekt támogatása és idővel megjelenik az SMR- technológia (kisteljesítményű moduláris reaktorok) hazai alkalmazása is.

– A nukleáris szakma döntő többsége Tolna vármegyében koncentrálódik – mondta erre reflektálva Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a bővítési projekt aktualitásait. – Tavaly elkezdődött az építkezés az új blokkok területén, jelenleg a talajszilárdítási munkák zajlanak – emelte ki. Mindezt megelőzte résfal építése, amely 2,7 kilométer hosszan öleli körül a két új blokk területét. Az átlagosan 32 méter mély fal feladata, hogy vízzáró gátként biztosítsa, hogy a talajvíz csak kontrolláltan jusson be a munkagödörbe, amely elsősorban az üzemelő négy atomerőművi blokk miatt fontos.

– Aktív időszak áll előttünk. A Bauer kilenc géppel végzi a talajszilárdítást 17 hektáron. Összesen 75 ezer furat készül azért, hogy a munkagödör alatti talaj kellő szilárdságú legyen és biztonságos alapot adjon a nagytömegű nukleáris szigetnek – mondta Jákli Gergely, hozzátéve, hogy ezt követően, várhatóan nyáron, megkezdődhet a talaj kitermelése az ötös blokk alatt az eddig már kiemelt -5 méteres szinten túl a tervezési szintig. Ezzel párhuzamosan pedig tovább folytatódik a talajszilárdítás a hatos blokk területén 2025 nyaráig. – A talajszilárdítás során összesen 1,5 millió méter furat készül. Ezzel eljutnánk a Plútó felszínétől a magjáig – fogalmazott. Mindezek mellett épülnek a felvonulási épületek is, és zajlik a nagyberendezések gyártása, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája rövidesen elkészül.

– Ez egy nagy projekt, ez egy jó projekt, amit a nemzetközi partnerek részvétele is visszaigazol. A beruházásban osztrák, amerikai, német francia, svéd cégek vesznek részt a több mint száz magyar vállalkozás mellett – hangsúlyozta Jákli Gergely.

Hozzátette: azon dolgozunk, hogy az első beton öntésére még idén sor kerülhessen. Az elnök-vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a beruházás folyamán szerzett projektmenedzsment-tapasztalat hasznos lehet Paks I. további üzemidő-hosszabbítása során. Paks I. szakemberei pedig majd az új blokkok üzemeltetésben, illetve annak előkészítésében nyújthatnak hatékony segítséget.

Forrás: Paks II. Zrt.

A konferencia keretében az SMR-ek hazai alkalmazhatóságról dr. Horváth Ákos, az Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója tartott előadást, a Paksi Atomerőmű további üzemidő-hosszabbítási programját Czibula Mihály projektvezető részletezte, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig a petawattok világába kalauzolta az érdeklődőket, a lézeres neutronforrások fejlesztését és annak lehetséges nukleáris kapcsolódásait vázolta fel a szakemberek előtt.

Forrás: paks2.hu