Tájékoztatót tartott a Roszatom a Paks II. Atomerőmű projekt potenciális beszállítóinak

2024. február 23-án a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építésére való felkészülés jegyében a projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó ASZE Rt. paksi fióktelepe tájékoztatót tartott a Paks II. Atomerőmű projekt potenciális beszállítóinak. A paksi rendezvényen 180 vállalat több mint 350 képviselője vett részt Magyarországról és az EU más országaiból, valamint Oroszországból, Törökországból és Szerbiából.

Vitalij Poljanyin projektigazgató tájékoztatja a hallgatóságot. Fotó: Roszatom

Vitalij Poljanyin, az ASZE Rt. alelnöke, a Paks II. építési projekt igazgatója hangsúlyozta: „A paksi rendezvény résztvevőinek magas száma is jelzi, hogy hatalmas az érdeklődés a tavalyi évben az építési szakaszba lépett és ütemesen zajló projekt iránt. Jelenleg a várhatóan idén sorra kerülő első betonöntés intenzív előkészítési munkálatai zajlanak. Az ASZE Rt. mindent megtesz azért, hogy a helyi beszállítók aránya maximális legyen, és minél több érdeklődő vállalat részt vehessen a projektben.”

A rendezvényen részletesen tájékoztatták az érdeklődőket a projektben való részvétel lehetőségéről és feltételeiről, valamint a beszállítókkal szemben támasztott követelményekről, beleértve a nukleáris minősítést is. Az ASZE Rt. magyarországi fióktelepének képviselői a szerződéskötési eljárásról és a telephelyi munkavégzéssel kapcsolatos kérdésekről is beszéltek, és válaszoltak a felmerült kérdésekre.

A szemináriumon Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott köszöntőt, és beszélt arról, hogy a magyarországi ellátásbiztonság erősítése és az európai zöld megállapodás végrehajtása elképzelhetetlen a hazai nukleáris kapacitás bővítése nélkül. Kiemelte: „A Paks II. projektbe bekapcsolódó vállalkozások előtt jelentős piac nyílik meg, hiszen Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét, illetve új atomerőművet épít.”

Alekszandr Merten, az ASZE nemzetközi fejlesztésekért felelős alelnöke hangsúlyozta: a Roszatom nyitott arra, hogy a különböző országok vállalatai részt vegyenek az egyes projektekben, és növeli jelenlétét a világ atomenergetikai piacán. – Azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, együttműködünk a helyi vállalatokkal, és továbbra is üdvözöljük a magyar alvállalkozók és beszállítók részvételét a Paks II. Atomerőmű projektben – tette hozzá.

A rendezvényen szó esett arról is, hogy rövidesen elindul az ASZE Rt. magyar leányvállalatának honlapja, amely a Paks II. projektről és a beszállítási lehetőségekről tájékoztatja az érdeklődőket.

Forrás: a Roszatom sajtóközleménye