A kapcsolattartásról is szó volt a tanácskozáson

Megrendezte éves városi gyermekjóléti tanácskozását a Paks Kistérségi Szociális Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálata február 28-án. A szakmai programon részt vettek a helyi észlelő- és jelzőrendszeri tagok képviselői.

Fotó: TelePaks

Borbás László intézményvezető megnyitója után a jelenlévők értékelték a 2023. évi gyermekvédelmi jelzőrendszer működését, kiemelve a prevenció és az együttműködés fontosságát. Az intézmény minden évben keresi azt a témát, ami az elmúlt év során a leginkább meghatározta a munkájukat. A 2023. évi gyermekvédelmi munka értékelése után olyan aktuális problémákat érintettek, mint a gyermekétől különélő szülő joga és kötelezettsége. Mindezt az ügyvéd, a rendőrség és a közoktatási intézmények vonatkozásában tekintették át.

Gyuttyán Edina, a Paks Kistérségi Szociális Központ jelzőrendszeri felelőse azt mondta, hogy a szolgálathoz beérkező jelzések számában a korábbi évek adataihoz képest emelkedés tapasztalható. Családi konfliktusok, életviteli problémák, illetve a gyermekek magatartási és tanulási problémái azok a vezető problémák, amelyek a jelzésekben feltüntetésre kerülnek. Ezen kívül egyre gyakoribb, hogy kapcsolattartást érintő problémákkal fordulnak a családok és a jelzőrendszeri tagok hozzájuk, függetlenül attól, hogy a kapcsolattartások bírósági szabályozás alatt vannak, illetve a már egyezség alapú szabályozás megtörtént. Sok esetben az intézmények sem rendelkeznek kellő információval, hogy azokat a problémákat, amelyeket a szülők ezzel a kapcsolatban hoznak-visznek magukkal, hogyan kezeljék. Kinek, hogyan adható ki a gyermek, és egyáltalán mi a szabályozások jogszabályi háttere.

Borbás László azt mondta, hogy intézményük tekintetében az aktuálisan legnagyobb probléma a fluktuáció. Viszont a megfelelő szakmai létszám biztosításával új feladatokat, új feladatköröket próbálnak felvállalni, különösen a prevenció területén. A fókuszt azokra a problémakörökre próbálják helyezni, amelyek a városban tapasztalhatóak. Úgy látja, hogy a jövőben ezzel mindenképpen foglalkozniuk kell. A kapcsolattartással összefüggő problémákon túl az intézményvezető szerint fontos, hogy a gyermekvédelem lépést tartson a digitális kor kihívásaival, és megfelelő eszközöket biztosítson a gyermekek online biztonságának érdekében. Ezen kívül a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy hangsúlyosan szerepet kell vállalniuk a fiatalok tartalmas szabadidő eltöltésének területén, amely különösen a nyári időszakban kap kiemelt szerepet.