Jó napot, mi újság? – Dr. Németh Gabriella

– A dédszüleimet kitelepítették, a nagyszüleim Dunakömlődön, Schilling Roger atya egykori, Béke utcai házában laktak, ahol én is sokat tartózkodtam kisgyermekként – meséli dr. Németh Gabriella környezetvédelmi szakjogász. Gabriella Pakson született, jól tanuló, zenekedvelő diák volt. Gálosi János a Vak Bottyán Gimnáziumban megszerettette vele a magyar és a történelem tantárgyakat. Jogi egyetemre készült, ám magyar-történelem szakra vették fel, aminek elvégzése után következett Szegeden a jogi egyetem. Ennek miliője már tizennégy éves korában elvarázsolta, amikor egyetemista unokatestvére bevitte a campusra.

Dr. Németh Gabriella. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Gabriella immár huszonnegyedik éve dolgozik jogászként. Először a közigazgatásban tevékenykedett, nyolcadik éve pedig a Paks II. Zrt.-nél dolgozik, és tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Dr. Németh Gabriella aktív tagja a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének, anyakönyvi szakvizsgával is rendelkezik, genealógiai kutatásokat is végez. Ez egy szenvedély – vallja. Már kisgyermekkora óta foglalkoztatta, miért nincs együtt az egyébként rendkívül összetartó családja, miért élnek a dédszülők Ausztriában. Hiteles választ keresett a kérdéseire, és az anyakönyvekben, levéltárakban, az interneten találta meg azokat. Gabriella magában hordozza ősei traumáját, amelyről így beszél: 1946. május 30-án vitték el 43 éves korukban marhavagonban a dédszüleimet sok dunakömlődivel együtt, vagyonukat elkobozták, megfosztották őket magyar állampolgárságuktól. Elszakították őket örökre a családjuktól, imádott szülőfalujuktól, Dunakömlődtől, ahol őseik már több száz éve születtek, házasodtak, temetkeztek. Hazaszeretetük sohasem szűnt meg. 1952-ben, egy sikertelen hazatérési kísérletük után ismét német földre toloncolták őket, Ausztriába, Sauerbrunnba, ahol 1975-ben, illetve 1977-ben osztrák állampolgárként hunytak el. Cinkkoporsóban érkezett Dunakömlődre dédpapa. Itt születtek, a hazájukban, szülőfalujukban akartak örökre megpihenni. Gabriella a saját családja sorsának kutatását kiterjesztette a többi kitelepített dunakömlődi elűzött magyarországi német történetére is.

Kutatásait, tanulmányait több országos pályázaton díjazták, emellett elnyerte szűkebb hazája elismerését is, hiszen segítségére, tudására számít a Paksi Városi Múzeum és a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat is. A paksi németség címmel elindított projektben Gabriella is helyet kapott, a program első eleme, a 18–20. századi tolnai, paksi németségről szóló tudományos előadás volt a múzeumban a közelmúltban, ezen is részt vett. Azt vallja: a német nemzetiség, bár a történelmi okok miatt szétszóródott, de a német nemzetiség épített és tárgyi, szellemi öröksége megőrzéséért tennünk kell, ebben feladatunk van Pakson is. Dr. Németh Gabriella jelenleg könyvet ír a dunakömlődi svábokról, amelybe beépíti 1992-ben írt, a dunakömlődi svábok jeles napjairól, hagyományairól szóló tanulmányát is. Aktívan kutatja Schilling Roger atya életét, hiszen amellett, hogy nagyszülei az atya szülőházában laktak, dédapja, Mergl Jakab Schilling Roger elemi iskolai társa volt. A dunakömlődi németekről készített egyik munkája a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumban QR-kód segítségével már a múzeum látogatói számára is elérhetővé, a múzeumi kiállítás részévé vált. Nemsokára vele is beszélgetnek a Magyarországi német asszonysorsok 1944 után kiállítás hivatalos megnyitóján azokról a szépségekről és nehézségekről, amelyek dédszüleink sorsát érintették (a beszélgetés a cikk megjelenése óta lezajlott – a szerk.).

Gabriella Pakson lakik, nagyon sokat utazik lánya miatt is, aki Marosvásárhelyen végzi az orvosi egyetemet, angol nyelven, végzős hallgató. A kutatás, az utazás, a jogász munka és a tanítás mellett azért marad szabadideje Gabriellának, amit aktívan tölt. Sportol, sokat túrázik és utazik párjával, aki támogatja a családfakutatásban is, elkíséri rendezvényekre, előadásokra. Szereti a komolyzenét, ez, mint mondja, paksi zeneiskolai tanulmányainak hozadéka.

Megjelent a Paksi Hírnök 2024. február 9-i számában.