Kiszámítható hulladékgazdálkodás megteremtése a cél

Hulladékgazdálkodási tájékoztatót szervezett az ÖKO Munkacsoport Alapítvány március 6-án a polgármesteri hivatalban. A fórumon Rózsavölgyi Endre, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. értékesítési vezetője beszélt a hulladékgazdálkodási és hulladékkezelési rendszer közeljövőben bekövetkező változásairól, a várható feladatokról.  

Fotó: TelePaks

Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere és Jantnerné Oláh Ilona, az ÖKO Munkacsoport Alapítvány elnöke nyitotta meg március 6-án azt a hulladékgazdálkodási tájékoztatót, amelyet az ÖKO Munkacsoport Alapítvány szervezett.

Jantnerné Oláh Ilona, ÖKO Munkacsoport Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy korunk egyik legnagyobb problémája a nem megfelelően kezelt hulladék. Az ÖKO Munkacsoport Alapítvány tavaly környezetvédelmi konferenciát is szervezett a témában Legyen szívügyünk a föld címmel, amelynek fő témája a körforgásos gazdaság volt. Jantnerné Oláh Ilona szerint sok még a nyitott kérdés. – Mi is most tanuljuk ezeket a dolgokat, hogy a későbbiekben tudjunk tanácsot adni. Sok dolga lesz a médiának, dolga lesz a környezetvédő civil szervezeteknek, az intézményeknek, a környezetvédelmi nevelésen keresztül a pedagógusoknak, a szülőknek, az egyének, és még az óvodás gyereknek is. Mert jön egy új rendszer, ami úgy gondolkodik, hogy nem betemetni kell a hulladékot, mert ez értékes nyersanyag – fogalmazott az elnök.

Az Európai Unió szigorú irányelvekben határozta meg, hogy a tagállamokban keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét hasznosítsák újra, hogy így kerüljön be a körforgásos gazdaságba. – A MOHU egy tisztább és fenntarthatóbb jövőt épít azáltal, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítják hazánkban, illetve közvetlenül utána elérik a 10 százalékos lerakási arányt – tájékoztatott Rónavölgyi Endre, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. értékesítési vezetője hangsúlyozva, hogy ehhez széles társadalmi összefogásra van szükség, a MOHU pedig minden olyan intézkedést meg tesz majd, ami ennek az irányába mutat. Az értékesítési vezető azt is elmondta, hogy a cél az volt, hogy a partnereikkel együtt március elsejétől zökkenőmentesen át tudjanak állni a koncessziós működésre.

Rónavölgyi Endre szerint a jövőben ennek a rendszernek az optimalizálása várható, hiszen a közelség elvének a betartása, a logikus költségstruktúrának a kialakítása további átalakításokhoz fog vezetni. Hozzátette, hogy ez együtt jár a koncessziós szerződésben vállaltaknak megfelelően a szolgáltatási színvonal növekedésével. A koncesszióról bővebben a mohu.hu oldalon olvashatnak.