Szijjártó Péter: Az év végére eljutunk az első betonig

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Paks II. beruházás: elkészült a zónaolvadék-csapda és áprilisban elkezdődik a reaktortartály gyártása is Oroszországban, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezetője közös sajtótájékoztatón Budapesten. Arról is tájékoztattak, hogy a paksi beruházás munkálatai jól haladnak, az idei év végére eljutnak az első betonig.

Fotó: TelePaks

–A jelenlegi tempó alapján arra számíthatunk, hogy a telephelyen az összes előkészítő munka még az idei év vége előtt befejeződik, ami biztosítja annak lehetőségét, hogy az első beton öntésével folytassuk a munkát. Ezért azt gondolom, hogy ez az év különösen jelentős lesz az egész projekt számára. Fontos az is, hogy sikerült a magyar féllel közösen előrehaladást elérni az EPC-szerződés optimalizálása és aktualizálása terén – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Az első betonöntéshez hasonlóan kritikus pont a beruházásban a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is. – Előbbi készen van, a másik gyártása pedig most kezdődik – jelentette be a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt is elmondta, hogy a zóna-olvadékcsapdát várhatóan ősszel szállítják Paksra, ami nem lesz kis művelet, mert a tömege több mint 700 tonna, ez nagyjából tizenöt darab Airbus A320-as utasszállító repülőgépnek felel meg. – A másik kritikus fontosságú, hosszú gyártási eszköz maga a reaktortartály, ennek a gyártása áprilisban kezdődik meg – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy jelenleg a talajszilárdítási munkálatok folynak 17 hektárnyi területen, ehhez 75 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből nyolcezer már megvan. Hangsúlyozta, hogy ezt a munkát egy német vállalat végzi, és jövő év nyaráig kell elkészülni vele. – Körülbelül másfél millió méternyi furat lesz a földben. Na most, ha ez a munka nem a Földön, hanem a Plútó nevű bolygón történne, akkor ennyi furattal a Plútó felszínétől annak a magjáig tudnánk eljutni, csak hogy érzékeljük a mértékeket – fogalmazott hozzátéve, hogy a paksi beruházás munkálatai jó ütemben és folyamatosan haladnak, és továbbra is tartani tudják azt a tervüket, hogy a következő évtized elejére a két új blokkot rá tudják kapcsolni a hálózatra.

– Az elmúlt időszak európai és globális válságai jól demonstrálták, hogy azok az országok vannak biztonságban, amelyek maguk tudják fedezni az energiaszükségletüket. Így tehát Magyarország energiabiztonságának növelése érdekében is arra van szükség, hogy növeljük a saját energiaelőállítási kapacitásunkat – mondta. Kiemelte, hogy hazánk földrajzi és természeti adottságaiból kifolyólag ez elsősorban a nukleáris energiatermelési kapacitások fejlesztésével lehetséges, a paksi bővítéssel így olcsón, biztonságosan és fenntartható módon lesz biztosítható az ország működtetéséhez szükséges áram egy jelentős része.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a bővítés igazi nemzetközi projekt, hiszen az orosz fővállalkozó mellett német, francia, osztrák, svéd és amerikai szereplők is találhatók az alvállalkozói láncban.