A székely vértanúkra emlékeztek

Orbán Attila, a Tolna vármegyei Közgyűlés alelnöke és Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke mondott köszöntőt a Székely Szabadság Napján Pakson. A Táncsics-parkban tartott programon az ünnepi műsorban közreműködött az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének tánccsoportja, valamint a Két Kiss Z. zenekar.

Fotó: TelePaks

A 2021-ben felavatott székelykapunál tartotta a székely szabadság napi megemlékezését az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete. A Székely Nemzeti Tanács 2012. januárjában határozott arról, hogy március 10-e a Székely Szabadság Napja lesz.

– Egy történelmi esemény húzódik a háttérben – emlékezett a paksi rendezvényen tartott beszédében Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátéve, hogy Marosvásárhelyen, Postaréten 1854. március 10-én végezték ki a székely vértanúkat: Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Mint fogalmazott, a szabadságért, az összefogásért, igazságukért harcoltak. – Az egész magyarságnak a Kárpát-medencében ez egy példakép és erre emlékezni kell – hangsúlyozta.

A székelység összetartozásának napján köszöntőt mondott Orbán Attila, a Tolna vármegyei közgyűlés alelnöke is. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a Székely Szabadság Napja alkalmából tartott megemlékezés a múltidézésen túl lehetőséget biztosít arra is, hogy a székelyek identitásukat erősítsék. Mint mondta, a székely szabadság mindig is egy fontos ügy volt, ezért évszázadokon keresztül kellett küzdeni, ezért meg kellett mindig dolgozni. – Ez így van ma is. Ma is ezt teszik különböző szinten. Valaki politikai téren, valaki civil szervezetként, valaki hagyományőrzéssel. Ilyenkor március tizedikén összejönnek, együtt vannak, erősítik egymást, tartják egymásban a lelket –tette hozzá.

A megemlékezésen ezúttal is kiemelt szerepet kapott a hagyományőrzés. Az ünnepségen közreműködött az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesületének tánccsoportja, valamint a Két Kiss Z. zenekar.

A rendezvényről bővebb összefoglaló tekinthető meg a Telepaks közéleti magazinjában.