Jákli Gergely: jó referenciát jelent a Paks II. beruházásban való részvétel

Európa legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-beruházása fontos lehetőséget tartogat a hazai építőipari vállalkozások számára – jelentette ki Jákli Gergely a Portfolio konferenciáján, írják a paks2.hu honlapon.

Forrás: paks2.hu

Komoly előrehaladás történt az új paksi blokkok területén az elmúlt időszakban: lezárult a terület-előkészítés lényeges szakasza, a résfalazás, folyamatosan, 2025 nyaráig zajlik a talajszilárdítás, és a közeljövőben elindul a tervezési szintig történő talajkiemelés is – mondta Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten, a Portfolio Építőipar 2024 konferencia résztvevői előtt. A társaság vezetője beszámolt arról is, hogy a héten megkezdődnek az első betonöntéshez szükséges tesztek, amelyek a betonreceptúra véglegesítéséhez szükségesek. Emellett Oroszországban elkészült az 5. blokki zónaolvadék-csapda, ami a projekt első hosszú gyártási idejű berendezése. Az olvadékcsapda a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 típusú blokkok egyik speciális biztonságnövelő megoldása, ami a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, és ennélfogva a létesítés korai fázisában kerül beépítésre. A több mint 700 tonna össztömegű, csúcstechnológiájú berendezés vízi úton érkezik majd Paksra az év második felében. A zónaolvadék-csapda csak az első a hosszú gyártási idejű berendezések sorában, heteken belül indul az atomerőműnek szívének számító reaktortartály gyártása is.

Jákli Gergely hozzátette: a munka volumenére jellemző, hogy csak a két blokk alaplemezéhez 88 ezer köbméter szerelőbetonra és 60 ezer köbméter szerkezeti betonra lesz szükség, betonacélból pedig mintegy 19 ezer tonnára. Összevetésképp: a MOL Campus építéséhez összesen 63 ezer köbméter betont és 7000 tonna betonacélt használtak fel, tehát már a talajszint alatti építkezés is meghaladja a MOL székház teljes építési nyersanyagigényét.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a paksi projektbe most bekapcsolódó szereplők jó referenciát szerezhetnek a nukleáris iparban, és később komoly eséllyel pályázhatnak nemcsak a környező országokban, de az Európa- és világszerte induló atomerőmű-beruházások beszállítóiként is.

Ez egy keresleti piac, aminek szakemberekre, vállalkozásokra van szüksége, különösen olyanokra, akiknek vannak tapasztalataik nukleáris területen. A Paks II.-nél megszerezhető referencia megnyitja ezt a piacot a projektben részt vevő cégek számára. A cégvezető hangsúlyozta, hogy a beszállítók a fővállalkozó Atomsztrojekszporttal kötnek szerződést, a sikeres pályázathoz szükséges nukleáris minősítés megszerzéséhez ugyanakkor a Paks II. Zrt. nyújt segítséget.

Jákli Gergely az eseményen üdvözölte Ursula von der Leyen a nukleáris csúcson elhangzott nyilatkozatát, miszerint a versenyképesség, az energiabiztonság, a tiszta energiára való átállás és a villamosenergia-árak szintje szempontjából egyaránt fontos szerepe van az atomenergiának. Az Európai Bizottság elnöke szerint támogatni kell az új nukleáris beruházásokat, idézte fel a vezérigazgató, hozzátéve: az unióban ma a Paks II. a legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-projekt.

Forrás: paks2.hu