Play off helyett play out

Az alapszakasz huszonötödik fordulójában ismét közvetlen rivális otthonában lépett pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A rájátszás szempontjából nagyon fontos mérkőzés – az „utolsó szalmaszál” – előtt a paksiak a tizenharmadik helyen álltak a táblázaton kilenc győzelemmel és tizenöt vereséggel. Az Oroszlány a kilencedik helyet foglalta el tíz győzelemmel, és tizennégy vereséggel. Az ASE keretéből ezúttal is hiányzott Clarence, viszont hosszú idő után pályára lépett Eilingsfeld János, de ő sem tudott csodát tenni, egy küzdelmes, sok hibával tarkított mérkőzés végén a hazaiak örülhettek.

Knowles talált be a gyűrű alól, tripla érkezett a túloldalról. Nicholson középtávolija, majd Knowles és Nicholson közelije után 4-8-at mutatott az eredményjelző. Ezután jött egy hosszú, három perces időszak, amikor a hazaiak kilenc pontjára nem tudtak válaszolni a paksiak. A hatodik perc közepén, 13-8-nál kért időt Sebastjan Krasovec. Wooten törte meg a rossz sorozatot, majd Nicholson büntetőkből, aztán akcióból volt eredményes, Eilingsfeld büntetője után 15-15 volt az állás a nyolcadik perc közepén. A negyed végén Kovács Ákos két büntetőt, majd dudaszóra egy hárompontost helyezett el a hazai gyűrűben.

A második felvonás elején közel két perc telt el, mire az OSE betalált büntetőkből. Dorogi majd Ihring szerzett két-két pontot, 23-24-nél időt kértek a hazaiak. Knowles a gyűrű alól volt ismét eredményes, de hamar eltűnt a hárompontos paksi előny, Radics technikai büntetése után 29-26-ra alakult az állás. Eilingsfeld zsákolt az ötödik percben, majd Géringer szerzett két pontot, 33-30-nál ismét időt kért az ASE. Ihring szerzett két pontot, Knowles csak egyik büntetőjét értékesítette, míg a hazaiak négyszer is a büntetővonalra állhattak, és egy kétpontost is szereztek a dudaszóig. Hatpontos hátrányban mentek az öltözőbe a piros-kékek.

A nagyszünet utáni első percekben jól „muzsikált” a paksi csapat, Nicholson, Eilingsfeld, Wooten és Ihring találataival feljöttek 43-42-re. Wooten begyűjtötte 4. személyi hibáját, levette a pályáról Sebastjan Krasovec. Megtört az ASE lendülete, az Oroszlány pedig kezdett ellépni, a hetedik perc közepe táján 53-46-nál kért időt a paksi csapat. Nicholson, majd Kovács is betalált, öt pontra csökkent a hátrány, de a hátralévő időben egy 7-0-s szériával 12 pontra növelte előnyét az OSE, Ihring kettese volt az utolsó találat.

Közel három percig Géringer távoli találata volt az egyetlen, sajnos 2.24-nél Wooten begyűjtötte ötödik faultját, kiszállt a játékból. Egy 7-2-es hazai sorozat után időt kellett kérnie a paksi csapatnak a negyedik perc végén, 69-57-et mutatott ekkor az eredményjelző. Knowles közelije, Kucsora triplája, majd Ihring ziccere után 69-64-nél már az Oroszlány kért időt. Ihring és Kucsora révén faragott a hátrányából az ASE, 76-73-nál technikai büntetést kapott az OSE, plusz két büntetőt is dobhatott Nicholson. Valószínű ekkor dőlt el a mérkőzés sorsa, sajnos a paksi játékos mind a három kísérlete kimaradt, az ellentámadásból pedig büntetőkhöz jutottak a piros-fehérek, és értékesítették is őket. Időt kért 78-73-nál az Atom, de a hátralévő időben hibát hibára halmoztak a piros-kékek, a hazaiak pedig könnyű kosarakkal bebiztosították a győzelmüket.

Az ASE az előző szezonhoz hasonlóan a play outban folytatja majd az alapszakasz után.

MVM-OSE Lions – Atomerőmű SE 84-73 (21-20, 18-13, 23-19, 22-21).
ASE: Wooten Jr. 4, Eilingsfeld 5, Pajor NJ, Kovács 7/3, Nicholson 14, Géringer 5/3, Kékesi NJ, Dorogi 2, Radics -, Kucsora 8/6, Ihring 17/3, Knowles 11.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív