Szijjártó Péter: zajlik az első nagyberendezés átvétele a paksi projektben

Újabb fontos mérföldkövekhez ért a paksi bővítés, a beruházás továbbra is jól halad. Minderről Szocsiban beszélt a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, ez azért különösen jó hír, mert a beruházás sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája.

A minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy az oroszországi Szocsiban hétfőtől (03.25.) zajló Atomexpón Szijjártó Péter a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselői után a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezetőjével tárgyalt. Alekszej Lihacsovval áttekintették a paksi bővítés állását. Ennek kapcsán a tárcavezető kijelentette, hogy a paksi beruházás sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája. Ezáltal garantálni lehet, hogy az ország villamosenergia-ellátása biztonságban legyen hosszú évtizedekre. Nagyjából az ország lakossága és ipara által szükségesnek tartott villamos energia mintegy 70 százalékát mi magunk elő fogjuk tudni állítani. Ez nagyon komoly függetlenséget ad majd nekünk a nemzetközi energiapiac néha teljesen esztelen változásaitól, az egekbe ugró áraktól például. Ugyanakkor a beruházás nemcsak a versenyképességünket, hanem a rezsicsökkentés vívmányát is meg fogja tudni védeni. Tehát a paksi beruházás sikeres végigvitele egy igazi nemzeti érdek – szögezte le.

Szijjártó Péter újabb mérföldköveként említette a paksi projekt kapcsán, hogy az úgynevezett zóna-olvadékcsapda gyártása lezárult, így megkezdhették a műszaki átadás-átvétel folyamatát, és a berendezést még a második negyedév során Paksra szállítják. A másik nagy tömegű és hosszú gyártási idejű berendezés, a reaktortartály gyártása április elején indul a magyar szakértők jelenlétében.

A miniszter üdvözölte, hogy gőzerővel zajlik az építkezés előkészítése, jelenleg a talajszilárdítást végzik német, amerikai és más alvállalkozók. Ennek során 72 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből 9234 készült el, ami 12 százalékos készültséget jelent. Mint elmondta, rendkívül fontos mérföldőre kerül sor az idei év végén, amikor is lekerülhet az első beton a földbe, ennek azonban lényeges előfeltétele az itt alkalmazandó technológia tesztelése, ami a múlt pénteken meg is kezdődött. – Ezáltal újabb nagyon fontos előfeltételt tudtunk kipipálni abban a tekintetben, hogy az idei esztendő végén az első betonhoz el tudjunk jutni – fogalmazott. Szijjártó Péter beszélt arról, hogy zajlanak az egyeztetések a Framatome és a Siemens konzorciumával arról, hogy milyen módon lesz alkalmazható majd a német és francia irányítástechnika az erőműben. – Tehát a beruházással újabb nagyon fontos mérföldköveket értünk el, és ezek a mérföldkövek előrevetítik azt, hogy az idei év végén megtörténik az első beton ünnepsége, és a következő évtized elején pedig a két új reaktorblokkunkat fel tudjuk majd kapcsolni a hálózatra – összegezte Szijjártó Péter.