A lakosság zöldenergiával kapcsolatos véleményére kíváncsi a kormány

Az atomenergia részarányának növeléséről is kikérik a lakosság véleményét abban a 13 kérdést tartalmazó felmérésben, amelyet online indított a kormány. A Zöldenergia konzultáció kérdőíve a zoldenergia.kormany.hu oldalon érhető el április 15-ig.

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István

– Közös ügyünk a zöldenergia, ezért a kormány online kérdezi meg a polgárok véleményét 13 fontos kérdésben a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig – jelentette be Steiner Attila. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára kiemelte, hogy a kormány a biztonságos, tiszta és megfizethető ellátás érdekében hosszabb távon is a napenergia és az atomenergia kettősére alapoz. Hangsúlyozta, hogy a Paksi Atomerőmű jelentősége a nemzeti energiamixben megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a jelenlegi négy blokk a hazai áramtermelés felét, a belföldi fogyasztás több mint harmadát biztosítja. Arra is rámutatott, hogy a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöld átállás sem, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség és nincs rezsicsökkentés sem. Ezért készítik elő a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítását és ezért építik meg a Paks 2-t. – Így jelentős mennyiségű földgáz felhasználását válthatjuk ki, érdemben csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást – jelentette ki az államtitkár.

A zoldenergia.kormany.hu oldalon elérhető kérdőívben e témára a következőképpen kérdeznek rá: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a biztonságos és karbonsemleges atomenergia részarányának növelését? Magyarázatul hozzáfűzik, hogy Magyarország biztonságos áramellátásában fontos szerepe van az atomenergiának, mivel az év 365 napján, a nap 24 órájában az atomerőművek olcsó és klímabarát energiát tudnak termelni. Ez jelentősen hozzájárul klímapolitikai céljaink és a hazánk által is vállalt karbonsemlegesség és energiafüggetlenség eléréséhez, tekintettel arra, hogy az atomenergia nem bocsát ki szén-dioxidot, így ez is társuló zöldenergia.

A felmérés összesen 13 kérdést tartalmaz, köztük állami támogatásra irányulókat is, így például azt, hogy a Kormány támogassa-e a zöldenergia termelésének, tárolásának térnyerését; hazánk geotermikus potenciáljának kiaknázását; a helyi közösségek, különösen a vállalkozások által megtermelt energia egymás közötti, helyben történő megosztását, felhasználását; közintézményeink energetikai korszerűsítését és alacsony energiaigényű új ingatlanok építését, az elektromos járművek térnyerését; folytassa-e a Napenergia Plusz Programot; részt vegyen-e az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében. Egy kérdés arra vonatkozik, hogy a Kormány továbbra is a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat fogalmazza-e meg a hazánkban megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban, egy pedig arra, hogy Brüsszelnek változtatnia kell-e a kérdőívben elhibázottnak nevezett klímapolitikáján.

Steiner Attila államtitkár hangsúlyozta, hogy ezekben a kérdésekben is számítanak a magyar emberek véleményére, ezért kérik, hogy minél többen töltsék ki április 15-éig a Zöldenergia konzultáció online kérdőívét, amely a zoldenergia.kormany.hu oldalon érhető el.